Ruský diskontní řetězec Mere, který vstoupil loni s velkými plány i do Česka, uzavírá prodejny po celé Evropě

Pobočka obchodu MERE v Mostě Facebook / MERE

Ruský diskontní řetězec Mere v Evropě neuspěje. Ruská invaze na Ukrajinu ovlivnila plány expanze řetězce, který pro své pobočky jen těžko hledá dodavatele. Firma vstoupila na evropský trh v roce 2018, kdy otevřela pobočku v Rumunsku. Později se řetězec rozšířil i do Běloruska, Litvy, Španělska, Lotyšska, Srbska, Polska, Německa a České republiky. Důsledkem momentální politické situace zavírá Mere některé své pobočky a ruší otevření nových obchodů.

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

V Evropě měl diskont velké plány

Diskont Mere, který v Rusku působí pod názvem Svetofor, přišel z kraje loňského roku s velkými plány evropské expanze.

Chystal se otevřít stovky obchodů, které měly ambici konkurovat značkám Penny a Lidl, a to především super nízkými cenami. Společnost vstoupila na evropský trh v roce 2018, kdy otevřela pobočku v Rumunsku.

Diskont postupně otevřel pobočky například v Bělorusku, Litvě, na Ukrajině a také ve Španělsku, Řecku, Lotyšsku, Srbsku, Velké Británii, Německu a Polsku. Loni společnost zajistila několik míst též v České republice, Belgii a Francii. Z plánovaných obchodů se otevřela pouze hrstka, nyní to navíc vypadá, že k dalšímu otevírání nedojde.

Žena s nákupním vozíkem projíždí kolem regálu s masem, přes obrázek je banner s nápisem MERE, Každý den nízké ceny Facebook / MERE

Problémy s dodavateli a uzavírání poboček

Důsledky ruské invaze na Ukrajinu se objevují ve všech oblastech života, a to včetně ekonomiky. S Ruskem odmítá spolupracovat stále více společností a s tím souvisí i odmítnutí provozu ruských firem na území Evropy a NATO. Diskont Mere byl tak nucen během posledních dvou týdnů uzavřít svůj jediný britský obchod v Prestonu, otevření dalších poboček se ruší.

Největší potíže měla značka s hledáním dodavatelů, a to ještě před ukrajinskou krizí. Řetězec si totiž zakládá na cenách svých produktů, které musí být o 20 až 30 % nižší než u konkurence. Výrobci přitom musí produkty do obchodů dodávat sami a to, co se neprodá, zase vyzvednout. Výsledkem těchto snah jsou nyní prázdné police a uzavírání poboček. Ve Spojeném království chtěl přitom řetězec otevřít až 300 obchodů.

Za Ukrajinou stojí i další země

Spojené království přitom není ojedinělým případem, diskont byl nucen uzavřít též 8 prodejen ve Španělsku, a to ani ne rok po zahájení provozu. Mere neuspěje ani ve Francii, kde se chystal otevřít svůj první obchod v městečku Thionville. „Mobilizujeme se, abychom pomohli ukrajinským uprchlíkům: je proto nekoherentní podporovat zároveň ruského ekonomického hráče,“ uvedl ke zrušení otevření obchodu starosta Pierre Cuny.

Odmítnutí se Mere dočkal též v Belgii, kde měl problémy s dodavateli. Vzhledem k válce na Ukrajině bylo navíc velmi nepravděpodobné počítat s velkým nadšením spotřebitelů. Šest prodejen má Mere stále ještě v Německu. Jaký bude jejich osud, není dosud známo.

Interiér obchodu Mere Facebook / MERE

Mere se potýká s problémy i v Česku

Dvě pobočky obchodu Mere se nachází i v České republice. Pro jednu z prvních prodejen u nás řetězec zvolil město Most, druhá se pak nachází v Příbrami v ulici Československé armády. Hlavním cílem bylo nabízet sortiment produktů levnějších než u konkurenčních řetězců Lidl a Penny.

Nyní se však na facebookových stránkách řetězce objevují nenávistné komentáře původně spokojených zákazníků, kteří vyjadřují nevoli se současnou situací a odmítají obchodníka nadále podporovat. Jak se k této situaci Mere v Česku postaví, je otázkou příštích týdnů.