11. března je Evropský den mozku. Které potraviny zlepšují soustředění a paměť?

Přemýšlející muž s notebookem G-Stock Studio / Shutterstock.com

Na 11. března připadá tradičně Evropský den mozku. Slaví se už od roku 1998 a obvykle jej provází řada přednášek, oslav i osvětových akcí. Není se co divit – mozek je nejdůležitějším orgánem v našem těle a rozhodně bychom mu měli věnovat pozornost. Aby správně fungoval, zkuste jej podpořit vhodnými potravinami.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Prevence je důležitá

Mozek je řídícím orgánem naší nervové soustavy a svým způsobem ovládá prakticky veškeré dění v lidském těle. Bohužel se však ani jemu nevyhýbají mnohá onemocnění.

Jedná se například o různé typy demence včetně Alzheimerovy choroby, která způsobuje pokles kognitivních funkcí – zhoršuje se paměť, úsudek i schopnost myšlení. Dalším strašákem je Parkinsonova choroba, kdy dochází k úbytku nervových buněk produkujících dopamin a pacient následně není schopný kontrolovat pohyby těla.

I z těchto důvodů bychom měli o svůj mozek pečovat, jak nejlépe dovedeme. Určitou prevenci představuje samozřejmě správná životospráva – zařaďte do svého jídelníčku takové potraviny, které činnost mozku podporují, zlepšují soustředění i paměť. Můžete se inspirovat některými z následujícího výběru.

Potraviny prospívající našemu mozku

Ryby

Omega-3 mastné kyseliny, které najdete především v tučných mořských rybách, hrají pro náš mozek významnou roli. Podporují učení, soustředění i paměť. Zkuste si je proto dopřát alespoň jednou týdně, pochutnejte si třeba na oblíbeném lososovi, tuňákovi nebo sardinkách.

Vlašské ořechy

Už naše babičky říkaly, že vlašské ořechy jsou dobré na nervy. A nemýlily se. Podobně jako ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a najdeme v nich i omega-6 mastné kyseliny. Tyto takzvané zdravé tuky jsou výborné jak pro mozek, tak pro celou nervovou soustavu. Pomáhají zlepšovat soustředění i logické uvažování a mohou také fungovat jako prevence před Alzheimerovou nemocí.

Losos s opečenou zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Losos s opečenou zeleninou

Připravte si lososa s opečenou zeleninou, jehož chuť podtrhnete citronovou šťávou. Tahle kombinace opravdu nemá chybu, a navíc je zdravá!

Losos s opečenou zeleninou

Avokádo

Nejste fanoušci ryb ani vlašských ořechů? A co takhle avokádo? I toto mexické ovoce totiž mimo jiné obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Je ale bohaté i na vitamíny B, C nebo K a taky draslík. Konzumací avokáda přispějete ke zlepšení své paměti i myšlení. Rovněž se má za to, že je dobrou prevencí před degenerativními onemocněními, a to včetně Alzheimerovy choroby.

Miska s borůvkami Subbotina Anna / Shutterstock.com

Borůvky

Důležitými látkami obsaženými v tomto drobném ovoci jsou antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, způsobujícím stárnutí mozku. Borůvky mají pozitivní vliv na obnovu mozkových buněk i zlepšení paměti.

Brokolice a špenát

I zelenina je samozřejmě našemu mozku prospěšná. Brokolice obsahuje, podobně jako borůvky, důležité antioxidanty, díky čemuž působí blahodárně na paměť i schopnost soustředění. Špenát je zase plný kyseliny listové a může vás do jisté míry ochránit před nástupem demence.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Zelený čaj

Svoji roli v životosprávě nehraje jen jídlo, ale i nápoje. Zelený čaj patří k těm, jimiž svému mozku určitě prospějete, zlepšuje totiž paměť i koncentraci. Patří také k potravinám, které by měly sloužit jako prevence proti Alzheimerově i Parkinsonově nemoci.

Káva

O kávě panuje mýtus, že je nezdravá – to ovšem není nutně pravda. Kvalitní kávová zrna obsahují potřebné antioxidanty, minerální látky i vitamíny, jejím pitím proto můžete rovněž snížit riziko vzniku neurologických onemocnění typu Parkinsonovy choroby.

Dvě ženy drží hrnky a usmívají se u toho ESB Professional / Shutterstock.com

Jak ještě podpořit mozek?

Všechno není jenom o jídle, nejsložitější orgán našeho těla posílíte i celou řadou činností. Zařaďte na svůj denní program nějakou fyzickou aktivitu – cvičení, procházku nebo oblíbený sport. Mozek je také dobré pravidelně trénovat. I přesto, že už jste dávno opustili školní lavice, neměli byste rezignovat na učení – zkuste cizí jazyk nebo jakoukoli jinou „intelektuální“ výzvu. V neposlední řadě nezapomínejte, že mozku škodí samota, a proto věnujte dostatek času svým blízkým.

Tip: Nejen v lékárnách se dají koupit potravinové doplňky obsahující Ginkgo bilobu. Jedná se o listy stromu jinanu dvoulaločného, který je typický tím, že se dožívá až 4 000 let. Extrakt z listů přispívá k normální činnosti krevního oběhu, podporuje kognitivní funkce a duševní rovnováhu.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu, alzheimer.cz