Jak se motivovat ke cvičení? Vyzrajte na novoroční předsevzetí

Znuděná žena leží na cvičebním míči New Africa / Shutterstock.com

Jen málokdo pochybuje o blahodárných účincích fyzického pohybu na naše zdraví. Horší už je to ale s tím, jak se k pravidelnému cvičení přimět. Co je nejčastější příčinou naší lenosti? Jak se donutit k častému pohybu? A na co si dát při své snaze začít pravidelně cvičit pozor?

Přečtěte si také

Do Česka chtějí další fastfoody. Budeme tu mít i copatou Wendy’s nebo Pizza Inn?

Ve vyspělých zemích tráví lidé pravidelným pohybem stále méně času, Českou republiku nevyjímaje. K tomuto nepříznivému trendu nás vede pohodlný životní styl a celá řada vymožeností, které se pomalu a nenápadně stávají pevnou součástí našich každodenních životů. Chcete udělat změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám.

Proč je cvičení důležité?

Kromě toho, že má pravidelný pohyb blahodárné účinky na vaše fyzické zdraví, ve velké míře ovlivňuje také vaši psychiku. Při fyzické aktivitě se totiž do mozku vyplavují endorfiny – tzv. chemické látky štěstí. Cvičení tak funguje jako přirozené antidepresivum a zároveň vás dokáže vyburcovat k aktivitě, plnému soustředění a nasazení.

Pozitivní vliv má cvičení i na dýchací soustavu a kardiovaskulární systém a ovlivňuje i vaši celkovou kondici. Pokud tedy budete v rozumné míře cvičit, získáte více sil a budete se lépe cítit a vypadat – a to bude mít v konečném důsledku příznivý vliv také na vaše sebevědomí.

Pokud se tedy rozhodnete věnovat pravidelnému cvičení zdravou míru úsilí, dá se bez nadsázky říci, že tím investujete do své budoucnosti. Jenže jak na to, když víte, že je pro vás cvičení prospěšné, ale vždy si najdete nějakou výmluvu, proč to zrovna dneska nejde?

Žena ve sportovním oblečení dělá plank před notebookem Prostock-studio / Shutterstock.com

Jak získat motivaci, která vám vydrží?

Aby vám rozhodnutí pravidelně cvičit vydrželo, není potřeba okamžitě pořizovat drahou výbavu. Naopak. Pokud vás nadchne konkrétní druh sportu a nejprve věnujete úsilí shánění profesionálních pomůcek, snadno se může stát, že ztratíte chuť ještě dříve, než cvičit začnete. Pro začátek vsaďte na dostupné a levnější varianty – obchody jako Lidl nebo Tchibo mívají ve svých akčních letácích tematické akce, ve kterých nakoupíte sportovní oblečení a výbavu za nízké ceny. Velmi oblíbený obchod pro začínající sportovce je také Decathlon.

Začněte a vytrvejte

Místo výbavy se nicméně zaměřte na to, aby byly správné vaše pohnutky. Připomínejte si, proč je pro vás pohyb tolik důležitý. A především – zamilujte si ho. Nedávejte si příliš velké cíle. Pro svůj první běh si naplánujte krátkou trasu. Objevte kouzlo pohybu. Zamilujte si čas, který věnujete sami sobě. Pohyb si zpříjemňujte. Sportujte, pokud možno, venku a vybírejte si místa, kde je vám dobře. A až teprve poté se pusťte do delších tras a plňte si náročnější cíle.

Muž a žena cvičí v posilovně 4 PM production / Shutterstock.com

Nenechte se ničím odradit

Pokud vám má radost z pravidelného pohybu vydržet, musíte se připravit i na to, že dříve či později přijdou určité překážky, které vám budou vaše odhodlání kazit. Může jít o únavu, nemoc, nepřízeň počasí nebo prostě jen o to, že se vám v daný den nebude chtít nikam chodit.

Naplánujte si náhradní aktivitu, kterou vám nezkříží déšť ani velká zima. K pravidelnosti vám může pomoct kamarád či kamarádka, kteří pro vás budou skvělou motivací, proč to ani dnes nevzdat. Pokud se sportu věnujete pravidelně, zpříjemňujte si ho. Odměňujte se za každý splněný cíl. Zkrátka se snažte problémům předejít ještě dříve, než vůbec nastanou.

Tip: Pořiďte si třeba fitness náramek, díky kterému budete mít pod kontrolou svou kondici. Na trhu je celá řada druhů s rozličnými funkcemi i tvary. Základem by měla být kompatibilita s vaším mobilním telefonem, díky čemuž budete mít dokonalý přehled o všech svých aktivitách a budete se cítit motivovaní.

Odměňte se za výkon

Pamatujte na svoji motivaci

I v případě cvičení se vám může stát, že to se svým odhodláním přeženete – i na sportu lze získat závislost. Vyhněte se proto všem extrémům. Pracujte na tom, aby vás pohyb bavil, a nezapomeňte na důvody, proč se mu věnujete. Pokud byste například snahu o dlouhodobé zdraví vyměnili za honbu za atraktivním vzhledem či výkony, mohli byste si ublížit, zapomenout, co je v životě nejdůležitější, nebo se pro své okolí stát dokonce nepřitažlivými.