Inflace v lednu meziměsíčně vzrostla o 4,4 %: Jaké potraviny zdražily nejvíce?

Člověk drží telefon a kouká na grafy v počítači SpeedKingz / Shutterstock.com

Lednová inflace se vyšplhala na 4,4 % a meziroční nárůst činil dokonce 9,9 %, tedy o 3,3 % více než v prosinci. Jde vůbec o nejvyšší číslo od začátku roku 1993. Mohou za to hlavně vyšší ceny bydlení a také energií, u kterých navíc znovu platíme DPH. Z potravin nejvíc zdražovala vejce, následovaná ovocem a zeleninou a také nealkoholickými nápoji.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Meziroční srovnání je alarmující

O desítky procent vyšší ceny elektřiny a zemního plynu zvedají náklady na bydlení a do cen vlastnického bydlení se promítly i dražší stavební materiály, kterých je navíc stále nedostatek. Připlatili jsme si ale také za benzín nebo naftu a za většinu potravin. Hlouběji do kapsy je nutné sáhnout při nákupu zeleniny, zejména rajčat nebo ledového salátu. Rychle ale stoupá i cena másla, chleba či cukru a výrobků z něj. Dobrou zprávou je, že existuje několik výjimek, které naopak zlevnily. Jedná se zejména o některé druhy masa nebo sýrů.

Najděte si pečivo v akci

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému lednu o téměř 10 %. Je to nejvíce od července 1998, kdy meziroční růst cen dosáhl hodnoty 10,4 %. Největší vliv na výši lednového meziročního indexu měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ popisuje vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Pokud jde o potraviny, v meziročním srovnání dopadlo nejhůře pečivo Skrypnykov Dmytro / Shutterstock.com

Prudký nárůst cen potravin

Ukázat si to můžeme třeba na příkladu základních potravin, jako je pečivo. Chléb konzumní zdražil oproti loňsku zhruba o 30 % a v tuto chvíli průměrně stojí 35 Kč, zatímco ještě v roce 2021 se držel pod 30 korunami. Ani nakupováním bílého pečiva ale příliš neušetříme. Pšeničná mouka je minimálně o čtvrtinu dražší než v minulém roce a cena pečiva stoupla přibližně o 8 %. Projevilo se to i na tom, že tukový rohlík překonal hranici 2 korun za kus.

Existuje řešení?

Určitě se stále vyplatí sledovat akční nabídky, a to nejlépe v digitální podobě. Přehled slev podle konkrétních výrobků i jednotlivé letáky najdete jak na webu Kupi.cz, tak v mobilní aplikaci. Můžete je tedy mít neustále u sebe, nejen při přípravě nákupního seznamu, ale i potom v supermarketu. Pro případ, že byste na něco zapomněli.