Jak si pochutnat na lahodné kávě: Pomůžeme s výběrem moka konvičky

Moka konvička položená za stole a z ní vysypané kávové boby Canva

Lahodná káva, která krásně provoní celý byt a svou chutí připomíná italské espresso. To je sen mnoha milovníků tohoto oblíbeného nápoje. Ale jak si ji připravit v pohodlí domova, pokud zrovna nemáte drahý kávovar? Odpověď je jednoduchá – poslouží vám docela obyčejná moka konvička, přístroj, který pořídíte už za pár stovek.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Uvařte si dobrou kávu během pár minut

Moka konvička spatřila světlo světa v Itálii roku 1933, ale svoji popularitu si v České republice vydobyla teprve v posledních letech. Připravíte si díky ní opravdu výbornou kávu, spíš menší a silnější, která potěší i náročnější kávové gurmány. Přitom se jedná o jednoduchý přístroj, který se snadno ovládá i udržuje, je skladný a jeho pořízení nezruinuje váš rodinný rozpočet.

Provoňte si domov kávou v akci

Moka konvička sestává ze tří částí – do spodní napustíte vodu a do prostřední napěchujete kávu. Pak už stačí postavit konvici na sporák (případně zapojit do elektřiny) a během chvilky začne do vrchní části probublávat hotový nápoj. Musíte si ovšem pohlídat, abyste konvičku odstavili včas, jinak by káva získala nežádoucí jakoby spálenou chuť.

Údržba konvičky je jednoduchá – stačí rozšroubovat a jednotlivé části umýt. Její nespornou výhodou je, že nezabírá mnoho místa a na rozdíl od velkých kávovarů ji snadno uklidíte do skříňky.

Pár si dává snídani a muž nalévá kávu z moka konvičky Canva

Při výběru zvažte několik faktorů

Moka konvičky existují v nepřeberném množství variant. Abyste si vybrali tu pravou, bude vás zajímat především velikost, materiál a cena. Náročnější zákazníci možná zohlední také barvu a design, případně speciální funkce.

Velikost

U jednotlivých modelů obvykle naleznete údaj o počtu šálků, které v konvičce uvaříte. Ty nejmenší mají objem pouhých 50 ml a připravíte v nich jedinou, malou kávu. Jestliže preferujete klasický český velký hrnek, zvažte zakoupení konvičky o větším objemu. Na výběr máte prakticky jakoukoli velikost – na své si přijdou páry, menší i větší rodiny. Na trhu najdete i skutečně velké konvice, které se uplatní třeba při rodinných oslavách. Objemově se pohybují kolem jednoho litru a jsou určené na deset nebo i více šálků.

Materiál

Ta úplně nejklasičtější moka konvička je z hliníku. Patří taky k těm nejlevnějším. Dá se použít na plynovém či elektrickém sporáku. Na indukční desce s ní ale nepochodíte. Pro tento účel musíte zvolit o něco dražší, nerezovou variantu.

Existují i elektrické konvičky, které prostě zapojíte do zásuvky. Obvykle mají zabudované i speciální funkce – například budík, který vám oznámí, že je vaše káva hotová. Jejich ceny se ale logicky šplhají do tisícikorun.

Design

Máte kuchyni sladěnou do jednoho konkrétního stylu? Pak vás nejspíš vedle funkčnosti bude zajímat i design pořizované moka konvičky. Vězte, že je z čeho vybírat. Přestože většina přístrojů pořád ještě ctí přirozenou barvu hliníku nebo nerezu, existují i veselé pestrobarevné varianty, stejně jako elegantní černá. Proměňuje se i tvar – vedle toho tradičního tak najdete i přístroje, které bez problémů zapadnou do moderní kuchyně.

Najděte si svoji oblíbenkyni v akci

Cena

Konvičky pořídíte už za pár stovek, pozor ale na kvalitu. Jako u všeho, ani tady se nevyplatí kupovat úplně nejlevnější produkt. Cena kvalitních konviček začíná zhruba na pěti set korunách. Za větší objem a hezčí design si přirozeně připlatíte.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že chuť výsledné kávy samozřejmě nezáleží jen na přístroji, ale i na kávě samotné. Proto byste měli používat kvalitní a čerstvě namletou kávou. Ideální je použít domácí mlýnek.