Žvýkání žvýkačky zažene pálení žáhy, zlepšuje paměť a hubne se po něm

Žena žvýkající žvýkačku Canva

Máte rádi žvýkačky? Někteří je žvýkají po jídle, pro osvěžení dechu nebo pro lepší soustředění za volantem. Někteří lidé si bez nich nedovedou život už ani představit a žvýkají od rána do večera. Kolem žvýkaček panuje i mnoho mýtů. Podle někoho je žvýkání zdravé, jiní zase tvrdí, že jde o nezdravý zlozvyk. Jaká je pravda a má žvýkání nějaké výhody?

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Co je to vlastně žvýkačka?

Žvýkání mají lidé rádi, přináší určité uspokojení, a tak se snaží žvýkat různé druhy hmoty už tisíce let. V dávných dobách to byly především bylinky, později hmota vyrobená z mízy stromů. Aktuálně se žvýkačky vyrábí nejčastěji ze syntetických nebo přírodních kaučuků. Současná podoba žvýkaček byla poprvé představena veřejnosti v roce 1911 v USA a velmi rychle se rozšířila do celého světa.

Najděte si svoji oblíbenou v akci

Mohu žvýkačku spolknout?

Snad každý už někdy slyšel fámy o tom, jak je polykání žvýkaček nebezpečné. Je třeba si uvědomit, že žvýkačky jsou určené především pro žvýkání, nikoliv pro polykání. Jelikož se ovšem vkládají do úst a riziko spolknutí je velké, jsou žvýkačky pochopitelně neškodné.

Když žvýkačku spolknete, obvykle se stráví nebo do 2 dnů projde trávicím traktem. Zajímá vás, jestli může žvýkačka zalepit střeva? Běžná žvýkačka to nedokáže, ale pokud byste najednou snědli velké množství žvýkaček, pak takové riziko existuje. Rozhodně není vhodné dávat například malému dítěti velké balení žvýkaček.

Detail na dražé žvýkačky vedle snítky máty Canva

Z čeho se žvýkačka skládá?

Důležité je vědět, že se mezi sebou značně liší, a to především svým složením. Zatímco některé jsou neškodné, můžete narazit i na výrobce, kteří tak neškodné složení nemají. Většina žvýkaček se dnes vyrábí bez cukru, namísto něj obsahují náhradní sladidla. Přesto můžete narazit i na produkty plné cukru a různých nezdravých přísad. Níže se podíváme, z čeho se žvýkačka obvykle skládá.

  • Guma: Jedná se o základ, který dává žvýkačce její typickou konzistenci.
  • Pryskyřice: Obvykle se přidává ke zpevnění, tedy aby žvýkačka držela pohromadě.
  • Plnidla: Plniva, jako je uhličitan vápenatý nebo mastek, se používají k vytvoření textury.
  • Konzervační látky: Přidávají se za účelem prodloužení trvanlivosti. Nejoblíbenější volbou je organická sloučenina zvaná butylovaný hydroxytoluen (BHT).
  • Změkčovadla: Používají se k udržení vlhkosti a zabránění tvrdnutí. Mohou zahrnovat vosky jako parafín nebo rostlinné oleje.
  • Sladidla: Používá se často třtinový cukr, řepný cukr a kukuřičný sirup. Žvýkačky bez cukru používají cukerné alkoholy, jako je xylitol, nebo umělá sladidla, jako je aspartam.
  • Příchutě: Přidávají se přírodní nebo syntetické příchutě, které jsou zodpovědné za výslednou chuť.

Rizika žvýkání žvýkaček

Obecně je žvýkání velmi zdravé, ale existují i určitá rizika, která je vhodné zmínit. Pokud často žvýkáte, polykáte více vzduchu, to může vést k většímu nadýmání. Žvýkání nemusí být vhodné pro osoby se syndromem dráždivého tračníku. Další možné nevýhody pramení především ze složení. Žvýkačky s cukrem mohou vést k větší kazivosti zubů. Pokud žvýkačky obsahují sladidla jako mannitol a sorbitol, může to u některých jedinců vyvolávat průjem.

Žena dělá bublinu ze žvýkačky Canva

Výhody žvýkání

  • Zdravé zuby: Když po jídle žvýkáte žvýkačku bez cukru, zvyšuje se množství slin v ústní dutině, a to pomáhá odstranit zbytky jídla. Sliny navíc posilují vaši sklovinu, protože na ni pomáhají přenášet fosfát a vápník.
  • Štíhlý pas: Samotné žvýkání je činnost, při které se pálí kalorie, a to konkrétně 11 kalorií za hodinu. Když žvýkáte mnoho hodin, můžete bez problémů spálit i více než 50 kalorií. Žvýkání navíc omezuje chuť k jídlu. Lidé, kteří často žvýkají žvýkačky, přijmou za den obvykle méně kalorií než ti, kteří je nežvýkají.
  • Lepší paměť: Žvýkáním zvyšujete průtok krve do mozku, což se obvykle projevuje nejen zvýšením pozornosti, ale také zlepšením paměti.
  • Méně pálení žáhy: Pokud trpíte pálením žáhy, s pomocí žvýkačky můžete snížit hladinu kyselin ve vašem jícnu. To umožní snížit reflux kyseliny a pálení žáhy.
  • Snížení ospalosti: Nejen káva vám pomůže k tomu, abyste byli méně ospalí. Žvýkání zvyšuje vaši pozornost a soustředění. Nejlepší volbou jsou žvýkačky s mátovou příchutí, které vás dokážou ušetřit odpoledního zívání.
  • Snížení depresí: Ačkoliv není žvýkačka antidepresivem, bylo prokázáno, že žvýkání dokáže snížit depresi, úzkostné stavy a další duševní problémy.
Osvěžte si svůj dech

Jaký druh žvýkaček vybrat?

Snažte se vybírat žvýkačky bez cukru, které jsou od známých výrobců. Naopak se vyhýbejte produktům s neznámým výrobcem nebo složením. Vybírejte ideálně žvýkačky obsahující xylitol, ten je antibakteriální a pomůže vám zachovat v ústech zdravější prostředí.

Na trhu můžete najít takové varianty, které vám pomohou se specifickými problémy. Pokud usínáte za volantem, vhodné jsou pro vás žvýkačky s kofeinem. Kuřáci zase mohou zvolit nikotinové žvýkačky, které sníží jejich touhu po cigaretě. Při ranní nevolnosti jsou zase vhodné žvýkačky bez cukru s mátou nebo zázvorem. A jaké máte nejraději vy?