Žvýkáním ke zdravějším a bělejším zubům i větší energii. Budete se divit, jaké žvýkačky existují

Žena nafukuje bublinu ze žvýkačky Prostock-studio / Shutterstock.com

Taky neuděláte bez zásoby žvýkaček v kapse nebo tašce ani krok? A víte vlastně, co žvýkáte? Složení těchto oblíbených sladkostí či „osvěžovačů dechu“ se totiž výrazně liší. Ne všechny žvýkačky jsou k péči o zdravý chrup vhodné. Podívali jsme se na to, jací strašáci se v jejich složení mohou skrývat a jaké nejrůznější druhy žvýkaček na trhu existují. Některé pomáhají bojovat s únavou i nevolností během cestování, jiné bělí zuby, nebo dokonce podporují imunitu.

Přečtěte si také

Je bílá čokoláda skutečně čokoládou, nebo se jedná pouze o klam výrobců?

Kde se žvýkačky vzaly?

Ještě před tím, než byla žvýkačka jako taková poprvé představena v roce 1911 v Americe, využívaly se ke žvýkání hmoty získávané z přírodních zdrojů.

Původní obyvatelé, kteří před více než tisíci lety obývali Střední Ameriku, využívali například šťávu z gumovníku a pryskyřici ze smrku či borovice, antičtí Řekové zase pryskyřici z kůry keře Pistacia lentiscus známou jako mastixová guma.

Na prvních „žvýkačkách“ z březové kůry a pryskyřice si ovšem pravděpodobně trénovali čelist již pravěcí lidé v mladší době kamenné, kteří podle dochovaných nálezů objevili zázračné účinky žvýkací hmoty na zanícené dásně a bolavé zuby. Právě z březové kůry se totiž získává sladilo xylitol, které dnes najdeme ve složení kvalitnějších a pro zdraví zubů vhodnějších žvýkaček.

  • Věděli jste, že průměrný člověk vyžvýká za rok asi 280 kousků? Pro zajímavost, Češi jsou ve žvýkání na třetím místě mezi národy východní a střední Evropy.

Zdravé žvýkačky pro zuby? Pouze ty s xylitolem!

I dnes jsou žvýkačky spojovány s pozitivním vlivem na zdraví a hygienu naší ústní dutiny i na psychický stav. Žvýkání může zvyšovat soustředěnost, odbourávat stres a uvolňovat napětí. Současně pomáhá odstraňovat zubní plak a posiluje zuby i dásně. V takovém případě ovšem musí žvýkačky namísto klasického cukru (nebo umělého sladidla) obsahovat již zmíněné přírodní sladidlo xylitol.

Nemáte zrovna žádné po ruce?

Je libo požvýkat chemický koktejl?

Pokud nesáhnete v obchodech po žvýkačkách se 100% přírodním složením, pak v nich velmi často najdete umělá barviva, aromatizující látky, syntetické příchutě, konzervanty, bělidla, antioxidanty a celou řadu dalších chemických aditiv, a samozřejmě i cukrů nebo jiných náhradních sladidel, které z nich dělají cukrovinku nevhodnou pro častou konzumaci.

Mezi nejrizikovější látky obsažené ve žvýkačkách patří:

  • náhradní sladila: aspartam (E 951), acesulfam K (E 950) a sukralóza (E 955), což je chlorovaný řepný cukr. Tato sloučenina se v přírodě nevyskytuje a lidské tělo ji nedokáže rozložit, čímž může negativně ovlivnit činnost střev a trávicí soustavy. Mluví se také o jejich možné karcinogenitě.
  • BHA (butylhydroxyanisol, E320) a BHT (butylhydroxytoluen, E321): škodlivé syntetické antioxidanty, stabilizátory a konzervanty, často obsažené v komerčních značkách i žvýkačkách určených pro děti. Bývají negativně spojovány především s narušováním hormonální rovnováhy v těle.

Hygienické žvýkačky

Hygienické žvýkačky pomáhají mechanicky čistit zuby od plaku, současně mají tzv. dezodorační efekt. Nejlepší jsou samozřejmě ty, které mají 100% přírodní složení a obsahují přírodní sladidla.

Tyto žvýkačky jsou k dostání v různých příchutích, jako je máta, mentol, lékořice, citron, skořice apod. Často jsou navíc obohaceny o vitamín C nebo bylinky.

  • K levnějším značkám v této kategorii patří např. žvýkačky ApaGum (od 39 Kč/12 ks), Wolfberry (od 44 Kč/17 ks) nebo Miradent Xylitol (od 78 Kč/30 ks), dražší jsou potom Georganics (od 149 Kč/30 ks).
Pro zdravý a svěží dech po každý den

Dentální – pro zdravý a zářivý úsměv i svěží dech

  1. Profylaktické neboli ochranné: kromě odstraňování plaku a neutralizace kyselin v ústní dutině mají další pozitivní účinky na zdraví zubů a dásní. Příkladem mohou být dentální žvýkačky BlueM (10 ks koupíte od 110 Kč) – obsahují laktoferin, což je protein, který je mimo jiné přirozenou součástí slin nebo mateřského mléka. Díky tomu výrazně posiluje imunitu a má schopnost vázat na sebe železo, čímž podporuje růst prospěšných bakterií.
  2. Antiseptické: jsou vhodné pro všechny, které trápí zápach úst způsobený suchostí. Obsahují speciální zvlhčující nebo antiseptické složky. Některé také mívají ve svém složení zinek podílející se na tvorbě prospěšných enzymů.
  3. Bělící: jsou snadnou cestou k zářivějšímu úsměvu. Jejich součástí jsou látky, které účinněji pomáhají rozpouštět zubní plak a bojují proti jeho usazování na zubní sklovině, případně je do nich přidáno aktivní uhlí, jako např. u žvýkaček Curaprox Black is White (od 48 Kč/12 ks).
Nikotinové žvýkačky vedle hromádky cigaret Canva

Funkční – na cesty, pro větší energii i krásu

Kromě dentálních a hygienických existuje také celá škála žvýkaček funkčních. Sliznice v dutině ústní totiž umožňuje, aby se obsažené látky (jako jsou minerály, vitamíny, antioxidanty a další) přirozeně a rychle dostaly do krevního oběhu a začaly působit.

  1. Nikotinové: účinně pomáhají při odvykání kouření, k nejčastěji prodávaným značkám na trhu patří Niquitin či Nicorette.
  2. Proti nevolnosti na cestách: představují praktický způsob, jak během cestování v autě nebo letadle uklidnit žaludek. Díky žvýkání účinkují i tehdy, když k nevolnosti došlo. Vyzkoušet můžete např. ty od značky Travel-gum, pro děti potom existují žvýkačky na cesty Favea Autíčka.
  3. Proti únavě: díky vysokému obsahu kofeinu jsou tyto žvýkačky ideální pro řidiče, studenty i ty, kteří potřebují během každodenních situací dodat energii, udržet soustředěnost a pozornost. V obchodech nebo na internetu se poohlédněte třeba po žvýkačkách Bitters, To Wise Chimps s kofeinem a vitamínem B2 či Simply Gum Awaken.
  4. Pro krásu a zdraví: mnohé žvýkačky jsou obohaceny nejen vitamíny, ale i důležitými minerály, které prospívají celému tělu. Jako například ty od značky Two Wise Chimps pro podporu pleti, nehtů a vlasů, které mimo jiné obsahují biotin, selen, niacin (vitamín B3) a výtažek ze zeleného čaje. Balení 9 ks koupíte od 69 Kč.