Víte, jak na pěstování a sběr rakytníku a co všechno se dá z této vitamínové bomby připravit?

Dřevěná miska plná plodů rakytníku Canva

Rakytník je doslova nabitý celou řadou vitamínu, a to zejména C, D, E a K. V případě vitamínu C ho obsahuje až dvacetkrát více než citron. Jedná se tedy o velice zdraví prospěšnou rostlinu, která navíc není vůbec náročná na pěstování.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kromě množství vitamínů v rakytníku najdeme také vysoký obsah karotenu, kyseliny listové a alkaloidu hipopheinu. Ten se v těle přeměňuje na hormon serotonin, který je důležitý pro celkovou vitalitu.

Rakytník podporuje náš imunitní systém, správné trávení, funkci krevního oběhu, pružnost a průchodnost cév. Má protiinfekční účinky, pomáhá proti nachlazení, chřipce a angínám. Jeho pěstování se vám tak zaručeně vyplatí.

Jak na pěstování rakytníku

Pěstování rakytníku není nijak složité, jelikož je celkem nenáročný a velmi odolný. Na podzim vám bude svými červeno-oranžovými plody krásně zdobit zahradu. A snadno si z něj pak připravíte řadu zdravých pochutin.

Aby však keř plodil, nestačí vám pouze jeden kus. Rakytník je totiž keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. S výběrem a počtem se tedy raději poraďte ve specializovaných prodejnách.

Rakytníku vyhovuje spíše slunné stanoviště se sušší půdou s dostatkem vápníku, ve stinném a přemokřeném místě by vám nemusel plodit. Kromě toho nicméně snese opravdu téměř jakékoliv podmínky. Ani v zimě nemusíte mít obavy, tento keř je totiž plně mrazuvzdorný.

Keř obsypaný plody rakytníku Canva

Snadný sběr rakytníku krok po kroku

Keře rakytníku mají v období sběru větvičky doslova obsypané plody. Ty na nich dobře drží, takže nehrozí, že by vám rychle opadaly. Na druhou stranu je velmi pracné plody z větviček sebrat. Proto se nesbírají jednotlivě, nýbrž s celými větvemi, které odříznete pod místem prvního výhonu s plody.

Od hlavní větve pak ostrými nůžkami odstřihněte menší větvičky s plody, aby se vám s nimi lépe manipulovalo. Od nich nakonec ještě odstřihněte listnaté výhonky. Očištěné výhony s plody vyskládejte na plech a dejte do mrazáku. Po jednom dni mráz naruší spoje mezi výhony a bobulemi, takže je dokážete z větvičky snadno oklepat.

Na co všechno se dá využít v kuchyni?

Výhodou rakytníku je, že je prakticky celý jedlý. Nejvíce toho lze připravit z plodů, ale zpracovat se dají i větve s listy, a to především na čaj. Jakmile máte obrané plody z větviček, s rakytníkem se pracuje velmi snadno. Co všechno si z něj tedy můžete doma připravit?

  • med nebo sirup
  • olej – rakytníkový olej je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9
  • čaj či likér
  • prášek – každý den půl lžičky na posílení imunity
  • marmeládu
  • ocet – spolu s jablečným octem posiluje naše zdraví, detoxikuje, povzbuzuje trávení i metabolismus
  • čatní – výborně se hodí zejména ke zvěřině a oživí každé grilování

Nemusíte se bát, že by rakytník během tepelné úpravy o vitamín C přišel. Jeho plody totiž neobsahují enzym askorbinázu, který vitamín C štěpí.

Šálek s rakytníkovým čajem Canva

Kde se dá rakytník koupit?

Rozhodnete-li se pro vlastní pěstování rakytníku, keříky pořídíte téměř ve všech větších zahradnictvích. Například v prodejnách Baumax mají jeho sazenici za 59 Kč. V Hornbachu koupíte cca 50 cm vysoký keř za 399 Kč.

Pakliže pěstovat nebudete, můžete sáhnout po plodech a různých výrobcích z nich v obchodech.

  • V lékárnách Dr. Max mají Wolfberry Rakytník sušené plody 200 g za 130 Kč.
  • Mražený rakytník 500 g seženete v prodejnách Iceland za 99,90 Kč.
  • Allnature Rakytníkovou šťávu 100% BIO 500ml koupíte v lékárně Benu za 249 Kč.
  • A v prodejnách Sklizeno pořídíte BIO Džem rakytník 200 g za 109,90 Kč.