Cvrčci domácí jsou dalším hmyzem na seznamu bezpečných potravin

Cvrček na větvičce Canva

Po kobylkách nebo moučných červech schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin i cvrčky domácí. Právě ti patří k hmyzu, který je na talíři nejoblíbenější. Nemusíte je ale samozřejmě jíst celé, jak to mají ve zvyku třeba ve východní Asii. Jako potravina budoucnosti se označuje hlavně cvrččí mouka, kterou můžete koupit i u nás. A proč je tak žádaná? Obsahuje velké množství proteinů, vitamínů i minerálů a přitom je její výroba snadná a ekologicky šetrná.

Přečtěte si také

Firmy, které to zabalily. Kam zmizely cigarety Start, autobusy Karosa, lednice Calex nebo Delvita?

Cvrččí farmy

Nejvíce takových farem funguje v Thajsku, ale najdete je už i v České republice. Jednu z nich provozuje například firma Sens Food, která je výrobcem tyčinek, šejků a dalších produktů s podílem cvrččí mouky. A jak se takoví cvrčci chovají?

Podle principů moderního vertikálního farmaření, tedy ve speciálních boxech s ideální teplotou okolo 30 stupňů. Jako potrava jim slouží vedlejší zemědělské produkty, a navíc po nich zbude přírodní hnojivo, jsou tedy i velmi ekologickou potravinou.

V misce je cvrččí mouka a v naběračce jsou cvrčci Canva

Mouka plná bílkovin

Cvrččí mouka se od té klasické liší nejen tmavší barvou a nevýraznou chutí, ale také významnými nutričními hodnotami. Má vysoký obsah proteinů a je zdrojem vitamínu B12, vlákniny nebo bioaktivního železa. Přidat ji můžete do svého ranního smoothie, ale i do muffinů, koláčů nebo třeba palačinek.

Cenově se mouka pohybuje okolo 160 Kč za 100 gramů. Z hotových výrobků stojí za vyzkoušení chleba s cvrččí moukou za zhruba 60 Kč, který najdete například v obchodech Penny Market. Populární jsou ale i zmiňované tyčinky – 40 gramů vás vyjde přibližně na 50 Kč. Ty prodává třeba Rohlik.cz, ale i Alza nebo BiOOO. Oproti klasickým proteinovým variantám si zde však připlatíte.

Stravovací návyky Evropanů se mění

Západní svět se hmyzu zatím bojí a výrobky z něj často považuje za drahé, ale odborné studie dokazují, že právě cvrčci nebo kobylky mají z výživového i environmentálního hlediska velký potenciál. Na farmách s nimi navíc zacházejí velmi šetrně a nehrozí jim žádné utrpení jako některým hospodářským zvířatům. Do budoucna se tedy mohou stát jednou z nejlepších náhražek masa.

Smažení cvrčci s jarní cibulkou Canva

Nová odborná platforma pro alternativní potraviny

Hmyz patří mezi netradiční stravu, které se věnuje i nová platforma Potravinářské komory ČR. Dále se zde budou probírat rostlinné alternativy masa a mléka nebo například laboratorně vypěstované maso.

„V České republice se zatím věnuje alternativám jen malá skupina českých potravinářských podniků, a je tedy ten správný čas se touto problematikou více zabývat. Je to velká příležitost pro tuzemské podniky, jak zpestřit svoji nabídku na trhu, vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, vyrábět z českých surovin a na českém území,“ vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.