Jak připravit ten nejlepší smažený sýr, který nikdy nevyteče?

Smažený sýr s hranolkami BearFotos / Shutterstock.com

Je smažený sýr vaší nejoblíbenější položkou na jídelním lístku restaurací? Co takhle udělat si ho doma? Víme, jaké sýry jsou na přípravu oblíbeného smažáku nejlepší. Máme pro vás také tipy, jak „smažák“ připravit, aby se vám sýr neroztekl. Vyzkoušejte náš recept a překvapte touto starou českou klasikou celou rodinu.

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Jaký sýr použít?

Není sýr jako sýr a při přípravě toho smaženého to platí dvojnásob. Právě vhodně zvolený sýr je základem dobrého smažáku. Na smažení volte sýry, které mají alespoň 30 % tuku, tučnější sýry si vás totiž získají lahodnou krémovou chutí a také se lépe smaží.

Oblíbenou volbou je gouda, eidam, ementál, čedar a také plísňové sýry, mezi kterými jednoznačně vede smažený hermelín následovaný nivou. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet též smažené tvarůžky nebo specialitu v podobě smažených korbáčků.

Na čem sýr smažit?

Většina lidí na smažení sýru používá klasický olej. Šéfkuchaři se ale shodují na tom, že mnohem lepší chuti docílíte, pokud použijete přepuštěné máslo. Můžete ho buď zakoupit hotové, případně si jej připravit doma.

Přichystáte ho tak, že necháte při nízké teplotě rozpustit máslo v hrnci a poté ho budete zhruba 30 minut pomalu vařit. Průběžně je třeba máslo míchat a sbírat pěnu. Hotové rozpuštěné máslo přeceďte přes jemné síto a plátýnko, nalijte ho do uzavíratelné nádoby a nechejte vychladnout.

Různé druhy sýrů na dřevěném stole MaraZe / Shutterstock.com

Jak sýr správně obalit v trojobalu?

Asi si říkáte, že obalování sýru v trojobalu není žádná věda. Možná vám ale přijde vhod tip, díky kterému bude ještě chutnější. Obalujete sýr v mouce, vejcích a strouhance hned dvakrát? Tímto způsobem pravděpodobně nevyteče, ale bude mít příliš tlustou krustu. Řešením, jak docílit toho, aby sýr nevytekl a měl tenkou krustu, je smíchání strouhanky s polohrubou moukou.

Věděli jste, že... ?

Vajíčka, ve kterých obalujete sýr, byste neměli solit, protože by zřídla a špatně by na nich držela strouhanka. Aby strouhanka neopadávala, je také potřeba sýr obalený ve vejcích nechat okapat.

Smažené olomoucké tvarůžky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Smažené olomoucké tvarůžky

Milujete olomoucké tvarůžky? Vyzkoušejte náš recept na smažené tvarůžky v trojobalu – věřte, že takto připravené vůbec nezapáchají. Máme fígl, jak si připravit smažené tvarůžky, aby nevytekly.

Smažené olomoucké tvarůžky

Tipy, díky kterým vám smažený sýr nevyteče

Mezi další tipy, díky nimž můžete předejít nežádoucímu vytečení sýru, patří vložení obaleného sýru před smažením na zhruba 10 minut do mrazáku. Sýr smažte v dobře rozpáleném přepuštěném máslu. To, že už je dostatečně rozpálené, poznáte tak, že do něj hodíte drobeček strouhanky. Pokud se kolem něj udělají bublinky, je máslo připravené.

Jak smažený sýr ještě zdokonalit?

Existuje řada možností, jak se dá smažený sýr vylepšit. Skvělé chuti docílíte, když sýr obalíte ve vajíčku obohaceném o nasekané čerstvé bylinky. K sýru můžete samozřejmě přidat také plátek šunky či slaniny, případně místo strouhanky použít rozdrcené kukuřičné lupínky.

Ruce krájí bylinky LuYago / Shutterstock.com

V čem sýr smažit?

Sýr můžete smažit v klasickém friťáku nebo v hrnci, do kterého se nalije vyšší vrstva oleje/přepuštěného másla, aby v něm byl sýr ponořený a po usmažení mohl vyplavat na hladinu. Možností, jak sýr usmažit bez jediné kapky oleje, je horkovzdušná fritéza. V ní totiž rotuje horký vzduch, který pokrm připraví tak, jako kdybyste ho vložili do fritovacího hrnce s olejem.

Fritovací hrnce dnes nabízí celá řada značek, například Tristar, Philips, Princess, Rohnson nebo Tefal. Jejich cena se pohybuje zhruba od 1 000 do 12 000 Kč.

Zdroj: kupi.cz