Jak připravit rychlý a chutný houskový knedlík? Známe recept i bezlepkovou alternativu

Nakrájený houskový knedlík na prkénku, utěrka Canva

Máte zálusk na oběd či večeři, ke které by dokonale pasoval nadýchaný houskový knedlík? Pak je čas vsadit na ten domácí! Jak jej připravit snadno a rychle? Inspirujte se – vyzkoušejte naše chutné recepty.

Přečtěte si také

Seznam nejhorších dárků, které byste nikomu neměli kupovat
Seznam nejhorších dárků, které byste nikomu neměli kupovat

Svíčková, nebo vepřo knedlo zelo? Na co máte chuť? Právě tyto národní pokrmy (a mnoho dalších) si většina z nás neumí představit bez poctivého houskového knedlíku. Přestože existuje jeden základní způsob přípravy, různých rodinných receptů je k dostání celá hromada.

Některé z nich se liší podle lokality, avšak základ většinou zůstává stejný. Co patří do houskového knedlíku? Mouka, housky, vejce – a mléko či voda. Pak záleží na verzi přípravy, zda je potřeba také droždí, či nikoli.

A že s přípravou knedlíku nemáte zkušenosti? Právě pro vás máme jednoduchý recept, se kterým si hravě poradíte.

Knedlíky, vepřové maso a zelí na talíři Canva

Knedlíky bez kynutí?

Klasický houskový knedlík vyžaduje čas na kynutí, ale co když to jde i bez něj? Nadýchané, chutné domácí houskové knedlíky připravíte podle tohoto receptu. Budete potřebovat:

  • 400 g hrubé mouky
  • 2 starší housky
  • 1 vejce
  • 250 ml perlivé vody
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ lžičky soli

Pohlídejte si vejce v akci

Do velkého hrnce nalijte obyčejnou vodu. Osolte ji a přiveďte k varu. V míse zatím rozšlehejte vejce, přidejte perlivou vodu a prosetou mouku včetně kypřicího prášku a špetky soli. Směs smíchejte, aby vzniklo hladké těsto, následně do něj zapracujte nakrájené pečivo. Z připraveného těsta na pomoučněném válu vypracujte dva knedlíky. Oba nakonec vařte v osolené vroucí vodě po dobu 20 až 25 minut. A co dál? Pak už jen podávejte a nechte si chutnat.

Tip: Hlídáte si stravování? Pak je dobré znát energetickou hodnotu houskového knedlíku. Množství 100 g má hodnotu 212 kalorií.

Houskový knedlík v celku na prkénku zabalený v utěrce, dva odkrojené plátky Canva

Poctivý kynutý knedlík

Kvásek vám nedělá problém? Podávejte kynutý houskový knedlík, uvidíte, že bude dokonalý! Připravte si tyto suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • cukr
  • 2 starší housky
  • 25 g čerstvého droždí

Připravte si domácí knedlíky, mléko koupíte se slevou

Do hluboké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí a lžičku cukru. Na připravené droždí nalijte zhruba 3 až 4 lžíce vlažného mléka, aby vzešel kvásek. Zatímco budete čekat na kvásek, nakrájejte housky. Vejce rozšlehejte a smíchejte se zbytkem vlažného mléka. Na připravený kvásek (vzešlý) nalijte směs mléka s vejcem, následně vařečkou vypracujte těsto. Přidejte housky a vymíchejte.

Hotové těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout. Nakynuté těsto na závěr vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte z něj dvě stejné šišky. Nechte je odpočívat alespoň 10 minut. Na závěr je 9 minut vařte v osolené vodě a ihned podávejte.

Jak na nejlepší kynutý knedlík? Vařte jej v páře 25 minut (namísto ve vodě).

Tip: Máte domácí pekárnu? Pak je příprava knedlíků naprosto jednoduchá! Stačí se inspirovat některým z receptů pro domácí pekárny, díky kterým připravíte knedlík téměř bez práce. A že si pekárnu teprve pořídíte? Rozhodně nebudete litovat, zvládne také domácí pečivo a nejrůznější dezerty.

Vykynuté těsto v míse, utěrka, váleček Canva

I bez lepku to jde!

A co příloha pro ty, kteří se vyhýbají běžné mouce nebo nemohou lepek? Nebojte, i v tomto případě rádi poradíme. Nejde sice o houskový knedlík, ale jedná se o jednoduchý přílohový knedlík z hrnečku, který zvládne každý během pár minut. Potřebujete:

  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžíce rozpuštěného másla

Smíchejte mouku s práškem do pečiva přímo v hrnečku. Přidejte vejce a máslo a důkladně promíchejte. Připravenou směs vložte do mikrovlnky na 1,5 až 2 minuty. Nakonec jen vyklopte a nakrájejte. Podávejte s čímkoli, co máte rádi, tak jako běžný knedlík. Co bude dnes k večeři?

Tip: Nestíháte, ale přesto si chcete pochutnat na tradiční české večeři? Zaběhněte si pro houskový knedlík do supermarketu – ale nejdříve zamiřte na Kupi.cz, abyste věděli, kde jej najdete za nejlepší cenu.