Takto rostou plody kešu. Poznejte všechny jejich zdravotní výhody i nebezpečí!

Kešu v misce New Africa / Shutterstock.com

Snad každý si vybaví lahodnou chuť kešu oříšků, které se tak skvěle konzumují u večerního filmu. Patří mezi nejpopulárnější ořechy, ale měli byste vědět, že vlastně nejde o ořechy, ale spíše o semena, ačkoliv jsou nutričním složením ořechům poměrně blízká. Tato pochoutka je velmi zdravá a málokdo tuší, jak vypadá syrová nebo jaké přínosy a nebezpečí může přinášet.

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Jak kešu roste?

Strom kešu se nazývá ledvinovník západní a roste v tropických oblastech s ročními srážkami od 400 do 4 000 mm a s hladinou moře až do nadmořské výšky 1 000 m.

Pěstuje se především v Indii, Vietnamu, Pobřeží slonoviny, Guineji-Bissau, Tanzanii, Beninu, Brazílii a dalších zemích východní a západní Afriky a jihovýchodní Asie. Stromy kešu jsou stálezelené a mohou rychle růst až do 20 m, ale obvykle dosahují výšky 8–12 m.

Strom kešu plodí měkké, lesklé a šťavnaté ovoce známé jako kešu jablko, které má na dně jednosemenný ořech pokrytý tvrdou šedou skořápkou. Tento ořech je nejcennějším produktem, ale ne jediným. Šťáva z kešu jablek se používá k výrobě nápojů, a to jak přírodních, tak fermentovaných. Dále lze z ovocné dřeně vyrobit želé, sirup, kandované ovoce a zavařeniny. Kešu jablečná šťáva je bohatá na vitamín C, antioxidanty, minerály a cukry.

Strom ledvinovník západní s kešu jablkem thanin kliangsa-ard / Shutterstock.com

Co ořechy obsahují a mohou být jedovaté?

Samotné kešu ořechy mají ledvinovitý tvar a v obchodech je můžete většinou pořídit jako bezpečný a jedlý produkt. Skutečně syrové kešu ořechy nejsou bezpečné ke konzumaci, protože obsahují látku známou jako urushiol, která se nachází v jedovatém břečťanu. Urushiol je jedovatý a kontakt s ním může u některých lidí vyvolat kožní reakci. Kešu jádra se při zpracování vaří, aby se odstranila tato toxická kapalina.

Kešu oříšky jsou obzvláště bohaté na nenasycené tuky. Mají také nízký obsah cukru, jsou zdrojem vlákniny a obsahují téměř stejné množství bílkovin jako ekvivalentní množství vařeného masa. Kromě toho v nich najdete značné zastoupení mědi, minerálu nezbytného pro tvorbu energie, zdravý vývoj mozku a silný imunitní systém.

Jsou také skvělým zdrojem hořčíku a manganu, živin důležitých pro zdraví kostí. Dále jsou bohaté na karotenoidy a polyfenoly, dvě kategorie antioxidantů, které mohou pomoci snížit zánět a nabídnout ochranu před nemocemi.

Nutriční složení 100 g kešu ořechů:

  • Kalorie: 553 kcal
  • Tuky: 44 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 8 g
  • Sodík: 12 mg
  • Draslík: 660 mg
  • Sacharidy: 30 g
  • Vláknina: 3,3 g
  • Cukr: 6 g
  • Bílkoviny: 18 g
  • Vitamín C: 0,5 mg
  • Vápník: 37 mg
  • Železo: 6,7 mg
  • Vitamín B6: 0,4 mg
  • Hořčík: 292 mg
Kešu ořechy v misce BONDART PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Zdravotní výhody kešu ořechů

  • Kardiovaskulární onemocnění: Jsou prospěšné pro naše srdce, jelikož jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, draslík a antioxidanty. Obsahují také fytosteroly, fenolové sloučeniny a kyselinu olejovou pro zdraví srdce a ochranu krevních cév. Pomáhají snižovat špatný cholesterol (LDL) a zlepšovat dobrý cholesterol (HDL) v těle. Mají také protizánětlivé vlastnosti, které tlumí vnitřní zánět, jenž může zvyšovat riziko onemocnění srdce.
  • Krevní tlak: Jsou bohaté na zdravé nenasycené tuky a minerály, jako je hořčík, draslík a L-arginin. Pomáhají výrazně snižovat krevní tlak tím, že rozšiřují vaše krevní cévy.
  • Diabetes: U lidí s diabetem 2. typu může přidání kešu do stravy regulovat hladinu cukru v krvi. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, živiny, která pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi. Vzhledem k vysokému obsahu kalorií se však doporučuje jíst pouze 3–⁠4 kešu denně.
  • Imunita: Kešu ořechy jsou bohaté na zinek a vitamíny, které vás udrží zdravé. Zinek je sloučenina posilující imunitu, která je životně důležitá pro základní buněčné procesy. Pravidelný příjem kešu vám může zajistit potřebné množství zinku a vitamínů, které v konečném důsledku posílí vaši imunitu.
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
  • Kosti: Pro zdravé kosti potřebujeme spoustu minerálů a kešu ořechy je mají všechny. Kešu jsou bohatá na měď a vápník, které posilují naše kosti. Měď pomáhá udržovat naše klouby pružné tím, že syntetizuje kolagen.
  • Mozkové funkce: Mozek vyžaduje stálý přísun mastných kyselin prostřednictvím stravy, aby zůstal aktivní. Kešu ořechy obsahují živiny na podporu mozku, které mohou pomoci zlepšit mozkové funkce a udržet vaši paměť ostrou.
  • Tělesná hmotnost: Kešu se konzumují jako svačina a používají se také do ořechových směsí. Kešu oříšky mají vysoký obsah kalorií, bílkovin a vlákniny, díky nimž budete sytější na delší dobu a zbavíte se chutí. Ale kvůli vysokému počtu kalorií je nezbytné jíst je s mírou.
  • Vlasy: Měď přítomná v kešu pomáhá produkovat vlasový pigment melanin, který zvýrazňuje barvu vlasů. Esenciální mastné kyseliny také udržují vaše vlasy lesklé a zdravé.
  • Zdravé oči: Obsahují zeaxanthin a lutein, což jsou antioxidanty, které chrání před UV zářením.
  • Mužská plodnost: Jsou bohaté na zinek, který je nezbytný pro zvýšení počtu spermií.
Kluk drží květ kešu ořechu Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

Nákup a skladování

V uzavřené nádobě a na chladném místě vydrží kešu oříšky čerstvé i půl roku. V nabídce obchodů najdete kešu ořechy v mnoha podobách – syrové, solené, slazené nebo kandované. Zdravé a bezchybné ořechy by měly mít světle krémovou barvu bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu. V domácnosti kešu oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, ideálně v lednici. Takto skladované kešu ořechy si zachovají čerstvost 5 až 6 měsíců.

Alergické reakce na kešu

U některých lidí se může při konzumaci kešu oříšků objevit alergická reakce, ale nejrizikovější skupinou jsou malé děti. Mezi příznaky alergické reakce na kešu patří mírné svědění kůže, kopřivka, potíže s dýcháním, bolesti břicha, zvracení a průjem.

Alergické projevy vyvolává kyselina anakardová. K podobným alergickým reakcím může dojít i při konzumaci manga nebo pistácií, které rovněž obsahují kyselinu anakardovou. Alergie na kešu ořechy převažuje u dětí a žen.

Z kešu snadno vyrobíte máslo

Máslo z kešu ořechů je zdravou a v kuchyni velmi oblíbenou surovinou, kešu stačí rozmixovat a máslo je na světě. Přirozená sladká chuť másla bez přidaných cukrů, solí a tuků se hodí do mnoha sladkých i slaných receptů.

Pokud nechcete kešu oříšky žvýkat jako svačinu, můžete si máslo z nich namazat na jakýkoli chléb nebo ho přimíchat do oblíbených proteinových nápojů. V kuchyni se máslo z kešu ořechů používá také jako přísada do různých pokrmů připravovaných na pánvi. Kešu máslo je zároveň zdravým doplňkem jídelníčku a po jeho konzumaci můžete zapomenout na všechny výčitky svědomí.

Další tipy

  • Hlavní jídla, jako jsou ryby nebo kuře, posypte před pečením směsí nakrájených kešu oříšků a bylinek.
  • Kešu oříšky přimíchejte do salátu nebo je orestujte.
  • Používejte kešu mléko jako alternativu kravského mléka.
  • Dejte si je jako rychlou svačinku v momentě, kdy vás honí mlsná.
  • Pokud si můžete vybrat mezi solenými a nesolenými, vždy preferujte nesolené, protože se solenými byste konzumovali zbytečně moc soli.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, kupi.cz