Namáčíte ořechy před snědením? Jestliže ne, děláte chybu, která se podepisuje na vašem zažívání

Ořechy namočené ve vodě v bílých miskách Melica / Shuttestock.com

Dopřáváte si často ořechy pro jejich pozitivní vliv na zdraví? A namáčíte je? O tomto kroku stále mnoho lidí neví, a přesto je velmi důležitý. Tyto plody totiž obsahují dvě látky, které mohou uškodit našemu trávení, dokud je nevystavíme vodě. Přečtěte si, proč je dobré před konzumací ořechy namáčet, u jakých druhů je to potřeba, jak dlouho by měly ve vodě odpočívat i jak namočené ořechy zužitkovat v kuchyni.

Přečtěte si také

Pracovat ještě v 67 letech? Čechům se to podle průzkumu nelíbí, 80 % lidí se bojí finanční situace v důchodu

Co způsobuje horší stravitelnost ořechů?

Ořechy jsou ceněné pro svůj vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů, jako je například železo, hořčík, draslík, fosfor, sodík, zinek, měď či mangan.

Vedle prospěšných látek pro naše zdraví ovšem obsahují také kyselinu fytovou a enzymové inhibitory. Obě tyto složky chrání plody před předčasným klíčením, v našem organismu však bohužel zabraňují vstřebávání některých důležitých minerálů a jsou obtížně stravitelné.

Příliš častá konzumace nenamočených plodů dává zabrat nejen našemu trávicímu systému, ale také ledvinám a játrům.

Žena ve svetru ukazuje na misku s oříšky Krakenimages.com / Shutterstock.com

4 důvody, proč je důležité ořechy namáčet

  1. Je to právě voda, která zmíněné enzymy v ořeších aktivuje, čímž odstartuje proces klíčení. Tím ořechy rázem promění v lépe stravitelné a více zdravé. Jak je totiž známo, probouzející se klíčíocí plodiny jsou doslova nabité minerály a vitamíny.
  2. Takové ořechy jsou současně výrazně lepší, křupavější a chuťově čerstvější.
  3. Namáčení je také častým trikem, jak z ořechů odstranit přebytečnou hořkost (např. u vlašských) nebo jak je zachránit při počínajícím žluknutí.
  4. Díky vodě se navíc z ořechů vyplaví případná špína, prach a toxické zárodky plísní. To všechno se v nich může hromadit vlivem nevhodného skladování

Kterým druhům pobyt ve vodě svědčí?

Protože každý druh ořechu obsahuje jiné množství výše zmíněné kyseliny fytové, liší se i doba potřebná k jejich namáčení. Všeobecně platí, že ořechy a semena v hnědé slupce (jako jsou například madle, lískové, vlašské ořechy apod.), obsahují více enzymových inhibitorů a měly by se máčet déle.

Žena se natáčí, jak namáčí ořechy VH-studio / Shutterstock.com

Minimální doba potřebná k namáčení u vybraných druhů ořechů:

  • kešu: 2 h
  • vlašské ořechy: 4 h
  • lískové ořechy: 7 h
  • mandle: 10 h
  • arašídy: 12 h

Pamatujte také na to, že k máčení jsou určené pouze přírodní ořechy (tzv. natural). Tedy nepražené, neuzené apod. Plody, které prošly tepelnou úpravou, již aktivovat nelze. Namáčet nemusíte piniové, makadamiové ani pekanové ořechy.

Mrkvové pyré s tapenádou z lískových oříšků
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Mrkvové pyré s tapenádou z lískových oříšků

Pojďte vyzkoušet mrkvové pyré s tapenádou z lískových oříšků. Jedná se o velmi rychlou, zdravou a cenově dostupnou přílohu.

Mrkvové pyré s tapenádou z lískových oříšků

Jak namáčet: Postup krok za krokem

Do vody dávejte vždy pouze tolik ořechů, kolik plánujete sníst nebo použít při vaření a pečení. Po namočení by se totiž měly spotřebovat co nejdříve.

Odváženou dávku ořechů propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou. Připravte si vlažnou až teplou (nikoliv horkou) vodu, ve které rozmíchejte trochu soli. Na dva hrnky vody se uvádí množství cca 1 lžíce soli. Ta by měla být kvalitní, nerafinovaná. Přidává se z toho důvodu, že podporuje žádoucí chemické procesy odehrávající se uvnitř plodů.

Ořechy dejte do misky a zalijte je osolenou vodou. Nijak je nezakrývejte a misku nechte stát na lince při pokojové teplotě (mimo přímý sluneční svit i velký chlad, který by aktivační procesy zpomalil). Pokud namáčíte druhy, které vyžadují více času, vodu každé 3–⁠4 hodiny vyměňujte.

Hotové ořechy sceďte a ihned zkonzumujte, případně uložte nejvýše na 2–⁠3 dny do lednice.

Žena jí oříšky, které má v misce puhhha / Shutterstock.com

Namočené ořechy jsou chuťově lepší, dají se i sušit

Kromě samotného chroupání jsou oříšky, které si odpočinuly ve vodě, vhodné také pro domácí výrobu ořechových mlék a másel, pomazánek i dezertů.

A pokud máte raději ořechy suché (nebo jste jich do vody dali více, než stihnete sníst), i jednou namočené je můžete znovu vysušit. Navíc s tou výhodou, že budou čisté a „aktivované“. Využít k tomu můžete sušičku (po dobu 12–⁠24 hodin) nebo klasickou troubu: ořechy rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte pomalu při 50 °C. Dejte ovšem pozor, aby ořechy vyschly úplně. Tím zabráníte riziku vzniku plísní ze zbytkové vlhkosti.

Zdroje: Kupi.cz