Zapomeňte na drahé jídlo! Tento recept na smaženou rýži vás vyjde na pár korun

Rýže s vajíčkem a zeleninou Kritchai7752 / Shutterstock.com

Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Zkuste tento jednoduchý recept na smaženou rýži s vejcem. Je snadný na přípravu a chutná skvěle!

Přečtěte si také

Gramofony a vinyly zažívají renesanci, říká odborník. Kolik stojí? Tato vzácná deska se prodala za 17 milionů Kč!

Rychlé a levné vaření

Nezáleží na tom, zda máte doma zbytky rýže z předchozího dne, nebo jestli si ji uvaříte čerstvou – tento recept zvládnete rychle a bez námahy. Smažená rýže s vajíčkem je ideálním příkladem jednoduchého a chutného jídla, které si můžete přizpůsobit podle toho, co máte zrovna po ruce. Čerstvá rýže, zbytky zeleniny z lednice nebo mražená směs, trocha koření a vejce – to vše vytvoří skvělou kombinaci. Pro lepší chuť můžete přidat sezamový olej nebo kapku chilli omáčky.

Recept na smaženou rýži s vajíčkem

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 250 g rýže (můžete použít zbytky uvařené rýže z předešlého dne)
  • 50 ml rostlinného oleje
  • vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (tato ingredience je volitelná, chápeme, že zázvor není levnou záležitostí)
  • 120 g mražené zeleniny (např. hrášek, zelené fazolky, kukuřice, mrkev)
  • 1 lžící tmavé sójové omáčky + navíc na dochucení
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Máte-li v lednici rýži z předchozího dne, můžete ji využít a ušetřit si tak čas tím, že přejdete rovnou ke kroku čtyři.

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a připravte rýži podle návodu.
  2. Pak slijte přebytečnou vodu a nechte rýži vychladnout, občas ji vidličkou promíchejte, aby se neslepila.
  3. Ve velkém woku rozehřejte olej, osmažte krátce cibuli, rozklepněte vejce a rychle vše míchejte.
  4. Přidejte nakrájený zázvor, podle chuti pepř a sůl a orestujte další 2–3 minuty.
  5. Vmíchejte mraženou zeleninu (použít můžete samozřejmě i čerstvou) a osmahněte za stálého míchání.
  6. Přidejte vychladlou rýži a míchejte (nebo prohazujte) dalších 5 minut, než se rýže prohřeje.
  7. Nakonec zakápněte lžící sójové omáčky, jemně promíchejte, osolte nebo přidejte sójovou omáčku podle chuti.

Tipy z redakce

  • Pokud zvolíte zbylou vařenou rýži z předchozího dne, smažení bude ještě jednodušší.
  • Mražená zelenina je levná a dostupná po celý rok. Můžete však použít i čerstvou sezónní zeleninu podle dostupnosti.
  • Experimentujte s přidáním dalších koření, jako je česnek nebo sezamový olej, pro různé chutě.

Zdroj: Kupi