Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Zkuste tento jednoduchý recept na smaženou rýži s vejcem. Je snadný na přípravu a chutná skvěle!
Rychlé a levné vaření
Nezáleží na tom, zda máte doma zbytky rýže z předchozího dne, nebo jestli si ji uvaříte čerstvou – tento recept zvládnete rychle a bez námahy. Smažená rýže s vajíčkem je ideálním příkladem jednoduchého a chutného jídla, které si můžete přizpůsobit podle toho, co máte zrovna po ruce. Čerstvá rýže, zbytky zeleniny z lednice nebo mražená směs, trocha koření a vejce – to vše vytvoří skvělou kombinaci. Pro lepší chuť můžete přidat sezamový olej nebo kapku chilli omáčky.
Recept na smaženou rýži s vajíčkem
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 250 g rýže (můžete použít zbytky uvařené rýže z předešlého dne)
- 50 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (tato ingredience je volitelná, chápeme, že zázvor není levnou záležitostí)
- 120 g mražené zeleniny (např. hrášek, zelené fazolky, kukuřice, mrkev)
- 1 lžící tmavé sójové omáčky + navíc na dochucení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
Máte-li v lednici rýži z předchozího dne, můžete ji využít a ušetřit si tak čas tím, že přejdete rovnou ke kroku čtyři.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a připravte rýži podle návodu.
- Pak slijte přebytečnou vodu a nechte rýži vychladnout, občas ji vidličkou promíchejte, aby se neslepila.
- Ve velkém woku rozehřejte olej, osmažte krátce cibuli, rozklepněte vejce a rychle vše míchejte.
- Přidejte nakrájený zázvor, podle chuti pepř a sůl a orestujte další 2–3 minuty.
- Vmíchejte mraženou zeleninu (použít můžete samozřejmě i čerstvou) a osmahněte za stálého míchání.
- Přidejte vychladlou rýži a míchejte (nebo prohazujte) dalších 5 minut, než se rýže prohřeje.
- Nakonec zakápněte lžící sójové omáčky, jemně promíchejte, osolte nebo přidejte sójovou omáčku podle chuti.
Tipy z redakce
- Pokud zvolíte zbylou vařenou rýži z předchozího dne, smažení bude ještě jednodušší.
- Mražená zelenina je levná a dostupná po celý rok. Můžete však použít i čerstvou sezónní zeleninu podle dostupnosti.
- Experimentujte s přidáním dalších koření, jako je česnek nebo sezamový olej, pro různé chutě.
Zdroj: Kupi