Vaříme ze zbytků: Chlebové hranolky k pivu, které předčí i domácí chipsy

Smažené krutony z chleba Mikhail Valeev / Shutterstock.com

Chcete ohromit přátele jednoduchým, a přitom výjimečně chutným občerstvením? Tyhle křupavé pivní hranolky vás nezklamou. Kombinace intenzivní česnekové vůně, svěžího kopru a chutného žitného chleba je k pivu přímo dokonalá. Rychlá a snadná příprava vás navíc přesvědčí, že domácí snacky můžou být stejně skvělé jako ty kupované.

Přečtěte si také

Knorr stahuje závadné šarže instantních potravin po Evropě. Co na to Unilever? Exklusivní odpověď pro české zákazníky

Smažené chlebové hranolky patří mezi klasické hospodské speciality. Tato jednoduchá dobrota voní po česneku a kopru a naprosto dokonale se hodí k vychlazenému pivu. A když k ní přidáte sýrový nebo pikantní dip, na obyčejné brambůrky si už ani nevzpomenete!

Snack k pivu: Hranolky z chleba

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience

  • 200 g žitného chleba
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce rostlinného oleje (ideálně slunečnicového nebo olivového)
  • špetka soli
  • 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce piva
  • 50 g strouhaného sýra (například parmazán nebo čedar)

Postup přípravy

  1. Nakrájejte žitný chléb na proužky o velikosti zhruba 1,5 × 6 cm. Snažte se o co nejrovnoměrnější tvary, aby se při smažení opékaly stejnoměrně.
  2. Oloupejte česnek a nakrájejte jej na velmi jemné proužky (jeden stroužek si dejte stranou, budete ho později potřebovat). Smíchejte česnek s olejem a nechte chvíli odstát, aby se chuť česneku krásně propojená s olejem.
  3. Rozehřejte česnekový olej na střední teplotu. Vložte do pánve nakrájené kousky chleba a smažte je dozlatova. Krutony pravidelně obracejte, aby byly křupavé ze všech stran. Pokud se bude česnek připalovat, odstraňte jej, aby olej nezhořkl.
  4. Mezitím si v malé misce smíchejte prolisovaný stroužek česneku s troškou piva.
  5. Hotové krutony vyjměte z pánve a položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej. Poté je ještě horké potřete směsí česneku a piva a osolte dle chuti. Nakonec posypte nasekaným koprem.
  6. Pokud chcete krutony ještě vylepšit, posypte je ihned po smažení strouhaným sýrem.
  7. Servírujte ještě horké s oblíbeným dipem.

Nezapomeňte si vychladit oblíbené pivo, protože tahle kombinace je naprostý hit!

Krutony s chedarem Sergiy Zavgorodny / Shutterstock.com

Tipy na doladění receptu

  • Sáhněte po starším, lehce okoralém kousku chleba – bude se lépe smažit a získá ještě výraznější chuť.
  • Ochucený olej s chilli, rozmarýnem nebo citronovou kůrou dodá krutonům unikátní chuťový šmrnc.
  • Kopr můžete nahradit petrželkou, pažitkou nebo koriandrem. Každá bylinka vdechne tomuto jídlu trochu jiný charakter.
  • Pokud nesníte všechny krutony hned, uložte je do vzduchotěsné nádoby. Před dalším podáváním je krátce prohřejte v troubě – opět získají svou křupavou strukturu.

Zdroj: Kupi.cz