Ledová tříšť láká svými barvami a osvěžující chutí nejen děti, ale i nás dospělé. Kdo by odolal, že? Ale pozor - tušíte, co se může skrývat pod tou sladkou vrstvou? Nová studie zjistila, že sladidlo glycerol, kterého je v těchto nápojích plno, může malým dětem způsobit vážné zdravotní potíže. Zamysleli jste se někdy nad tím, co se vlastně děje v těle vašeho dítěte po vypití barevné tříště? A proč odborníci tak důrazně varují před podáváním těchto nápojů dětem mladším osmi let? Stojí chvilka osvěžení za možné riziko? Pojďme to spolu prozkoumat.
Představa horkého letního dne, kdy si dítě osvěží hrdlo ledovou tříští, zní nevinně. Jenže vědci bijí na poplach. Za jasnými barvami a osvěžujícím efektem těchto nápojů se totiž může skrývat nebezpečí. „Sladidlo glycerol, které se často používá místo cukru, aby tříšť nezamrzala na kost, může mít na organismus malých dětí vážné dopady,“ uvedla podle BBC profesorka Ellen Crushell, vedoucí výzkumu publikovaného v prestižním časopise Archives of Disease in Childhood.
Glycerol je přírodní sladidlo, které výrobci často přidávají do tříští, zvlášť v zemích, kde se hlídá obsah cukru v nápojích. Proč ho tam dávají? Jednoduše - brání úplnému zmrznutí a snižuje kalorie, což zní jako dobrá věc, ne?
Ale co když vaše dítě vypije tříšť moc rychle nebo ve velkém množství? Tělo může reagovat tzv. „syndromem intoxikace glycerolem“. A to už není legrace – může se objevit šok, pokles hladiny cukru v krvi, nebo v nejhorším případě i ztráta vědomí. Opravdu chceme riskovat zdraví našich dětí kvůli barevnému osvěžení?
Studie analyzovala 21 případů dětí ve věku od dvou do sedmi let z Británie a Irska, které musely být hospitalizovány poté, co vypily ledovou tříšť s glycerolem. Většina z nich upadla do bezvědomí, čtyři děti musely podstoupit neurologické vyšetření a jedno prodělalo záchvat. Přestože se všechny děti nakonec zotavily, lékaři varují, že situace může být jen špičkou ledovce. „Existuje pravděpodobnost, že mnoho dalších dětí zažívá mírnější příznaky, které nevedou k hospitalizaci, ale například k nevolnosti nebo zvracení,“ dodala Crushell.
Jedním z problémů, na který výzkumníci upozorňují, je obtížnost určit bezpečné množství glycerolu pro děti. „Rodiče nemají šanci odhadnout, kolik sladidla nápoj obsahuje. Navíc záleží na mnoha faktorech, například na váze dítěte, rychlosti konzumace nebo na tom, zda dítě jedlo či vykonávalo fyzickou aktivitu,“ vysvětluje Dr. Sally Anne Wilson z Royal College of Emergency Medicine.
Podle britské Agentury pro potravinové standardy (FSA) by děti mladší čtyř let neměly konzumovat ledovou tříšť vůbec. Pro starší děti doporučují maximálně jednu porci denně. Vědci však volají po přehodnocení pravidel a zavedení přísnějších limitů. „Zvýšení minimálního věku na osm let by mohlo vyřešit problém s variabilitou váhy a dalších faktorů,“ uvedla Wilson.
„Ačkoliv ledová tříšť vypadá na první pohled neškodně, její složení může představovat riziko pro malé děti. Glycerol, který se v těchto nápojích často používá, může při vyšších dávkách nebo rychlém vypití způsobit vážné zdravotní komplikace, zejména u dětí s nízkou tělesnou hmotností,“ upozorňuje MUDr. Jana Prokopová, pediatrička pro Kupi.cz. „I přesto, že jsem se ve své praxi zatím přímo nesetkala s problémem spojeným s požitím ledové tříště u dětí, je důležité, aby rodiče pečlivě sledovali, co jejich děti konzumují, a pokud si nejsou jisti složením, raději volili alternativy bez potenciálně škodlivých složek,“ dodává.
Jako rodič se vždycky můžete rozhodnout, co dítěti dopřejete. Když si nejste jistí, co v té tříšti vlastně je, klidně se zeptejte obsluhy nebo prostě sáhněte po něčem jiném, co glycerol neobsahuje. A hlavně – mějte oči na stopkách, když jde o to, co vaše dítě pije, zvlášť u těch nápojů, které jsou cílené přímo na děti.
Zdroj: ČTK, BBC, Food Standard Agency, BMJ Journals, Jana Prokopová, pediatrička pro Kupi.cz