Vaření ze zbytků: Zapečená hnízda z bramborové kaše s vejcem a slaninou

Zapečená hnízda z bramborové kaše AS Foodstudio / Shutterstock.com

Tradice obohacená špetkou kreativity – to jsou bramborová hnízda se slaninou. Tento recept vás vtáhne do světa chutí a vůní, které dodají vašemu domovu pocit útulnosti a přinesou radost na rodinný stůl. Jednoduchá příprava promění běžné suroviny v mimořádný pokrm, který uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.

Přečtěte si také

Začněte péct kynuté pečivo s omládkem. Bude vláčnější, nadýchanější a čerstvější

Vaření ze zbytků je ekonomické, ale i kreativní

Zbylé suroviny, jako jsou brambory, rýže či těstoviny, lze proměnit v řadu chutných a rychlých jídel, které potěší celou rodinu.

  • Brambory: Ze zbylých brambor můžete připravit například zapečené brambory. Stačí k nim přidat vajíčko, mouku, koření a případně trochu mléka. Brambory se dají také nakrájet a osmažit na pánvi s cibulí a slaninou, což vytvoří skvělou přílohu k masu či samostatný pokrm, který skvěle chutná s mlékem.
  • Rýže: Zbylou rýži lze použít jako základ pro smaženou rýži s vejci, zeleninou a sójovou omáčkou. Skvěle poslouží i na přípravu rýžového salátu, kde ji smícháte s čerstvou zeleninou, kuřecím masem a lehkou zálivkou. Další možností je vytvořit plněné papriky, do kterých přidáte rýži smíchanou s masem a rajčatovou omáčkou.
  • Těstoviny: Zbylé těstoviny se dají přeměnit na chutný salát s pestem, rajčaty a mozzarellou. Můžete je také zapéct se sýrem a smetanou, čímž vznikne rychlá varianta oblíbeného mac and cheese. Další možností je příprava těstovinové frittaty, kde těstoviny smícháte s vejci, špenátem a sýrem a upečete v troubě.

Tentokrát vám dáme tip, jak zužitkovat bramborovou kaši, která vám zbyla z předchozího dne v lednici.

Bramborová hnízda se slaninou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 45 minut

Ingredience

Jestliže máte bramborovou kaši hotovou, pak z ingrediencí níže nepotřebujete brambory, mléko ani máslo.

  • 800 gramů brambor
  • 50 gramů másla
  • 50 mililitrů mléka
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 gramů strouhaného sýru
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 200 gramů slaniny
  • 2 cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř podle chuti
Bramborová krémová polévka
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka chutná podobně jako bramborová kaše. Úžasně se rozplývá na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc velmi jednoduchá.

Bramborová krémová polévka
Bramborová kaše
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborová kaše

Připravte si s námi bramborovou kaši s bohatou porcí másla a mléka, na které si zajisté náramně pochutnáte nejen vy, ale i vaše děti. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo ke smažené zelenině či sýru. Na přípravu je velmi jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.

Bramborová kaše

Postup přípravy

Pokud máte bramborovou kaši, která vám zbyla v lednici, pak začněte až krokem číslo 3.

  1. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka.
  2. Po slití je smíchejte s máslem a mlékem a důkladně rozmačkejte do hladkého pyré.
  3. Po mírném zchladnutí do kaše zapracujte mouku, sýr a lehce našlehaná vejce, přičemž dochuťte solí a pepřem.
  4. Na pánvi rozehřejte tuk, opečte na kostky nakrájenou slaninu spolu s plátky cibule do zlatova a směs poté odstavte stranou.
  5. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  6. Z vychladlé kaše vytvarujte větší kuličky, které položte na plech s pečicím papírem.
  7. Uprostřed každé kuličky vytvořte důlek, kam vložíte opraženou slaninu s cibulí.
  8. Pečte v předehřáté troubě, dokud hnízda nezískají zlatavou barvu, což trvá asi 15 minut.
  9. Podávejte s nakládanou zeleninou nebo čerstvým salátem.

Zdroj: Kupi