Toužíte po sladkém, které zároveň vaše chuťové buňky osvěží? Pak jste tu správně! Mátové čokoládové sušenky jsou dokonalým spojením hořké čokolády a svěží máty. Tento příjemně jednoduchý recept zvládnete s minimem námahy, aniž byste museli být profesionálním cukrářem. Pojďte si s námi připravit tento dezert, který zaručeně nadchne vás i vaše blízké – a nebojte se, přidáme i pár šikovných tipů, díky kterým bude výsledek dokonalý!
O sušenkách a jejich kouzlu
Čokoládové sušenky mají opravdu dlouhou historii, která sahá až do třicátých let minulého století. První čokoládové sušenky údajně vznikly omylem, když Ruth Wakefield přidala kousky čokolády do těsta na sušenky s tím, že se čokoláda rozpustí. Jaké však bylo její překvapení, když se místo toho vytvořily malé čokoládové kousky, které si zachovaly svůj tvar! Dnes už si dezerty bez čokolády neumíme představit.
A proč právě čokoláda s mátou? Tato dvojice je v cukrařině nesmrtelná. Svěží máta nádherně vyvažuje sladkost a hutnost čokolády a dodává jí lehký nádech luxusu. Protože kdo by odmítl sušenky, které voní čokoládou a mátou?
Čokoládové sušenky s mátou – recept
- Počet porcí: Přibližně 20 sušenek
- Doba přípravy: 15 minut příprava + 10 minut pečení
Ingredience
- 200 g hořké čokolády
- 120 g másla (měkkého)
- 100 g třtinového cukru
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce (velikost M)
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- hrst čerstvé máty
- 1 lžička čistého mátového extraktu (nebo mátové esence)
- 50 g lískových oříšků
New Africa / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě pomalu rozpusťte hořkou čokoládu a nechte ji mírně zchladnout.
- Ve větší míse utřete máslo se třtinovým a moučkovým cukrem do světlé pěny. Do této směsi zašlehejte vejce a postupně přidejte rozpuštěnou čokoládu.
- Do těsta prosejte hladkou mouku, jedlou sodu a sůl. Vše dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Na závěr přidejte mátový extrakt a na velmi jemno nasekanou čerstvou mátu (můžete ji i rozmixovat s troškou vody).
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Lžící nebo rukama tvarujte malé kuličky těsta (o velikosti vlašského ořechu) a pokládejte je s dostatečným rozestupem. Kuličky lehce zmáčkněte, aby vytvořily tvar sušenky.
- Sušenky ozdobte lískovými oříšky a jemně vmáčkněte do sušenek, aby nevyčnívaly.
- Sušenky pečte přibližně 10 minut, dokud se okraje nezačnou lehce zpevňovat. Střed sušenek by měl zůstat měkký – tak budou po vychladnutí krásně vláčné.
- Hotové sušenky vyndejte z trouby a nechte je několik minut zchladnout na plechu. Poté je přemístěte na mřížku, kde je nechte zcela vychladnout.
Čokoládové crinkles
Čokoládové crinkles, popraskané sušenky obalené v cukru, jsou velmi oblíbené ve světě, především za mořem, a pečou se jako vánoční cukroví. Příprava těchto malých čokoládových hrudek je velmi jednoduchá a jistě to hravě zvládnete. Vyzkoušejte letos tento vánoční hit, okamžitě si jej zamilujete.
Čokoládové crinkles
Red velvet crinkles
Udělejte si pěkně sladkého Valentýna! Červená barva k tomuto svátku neodmyslitelně patří, proč tedy nezkusit popraskané sušenky red velvet crinkles? Jejich příprava je snadná, s kuchyňským robotem vám navíc půjde práce ještě lépe od ruky. U red velvet crinkles platí jedno důležité pravidlo – čím více cukru, tím lépe. Sušenky jsou pak neodolatelné i na pohled.
Red velvet crinkles
Tipy z redakce
- Tajemství měkkých sušenek je v době pečení. Raději je vytáhněte o minutu dřív – na plechu ještě „dojdou“.
- Pokud chcete sušenkám dodat extra šmrnc, zkuste namočit polovinu každé sušenky do rozpuštěné čokolády a posypat drcenými mátovými bonbony.
- Uložte sušenky do vzduchotěsné nádoby, kde si udrží svou čerstvost až týden. Pokud je však plánujete skladovat déle, dejte je do mrazáku.
Zdroj: Kupi.cz