Jak a proč se drží Suchej únor? 29 dní bez alkoholu

Žena odmítá sklenici vína goffkein.pro / Shutterstock.com

Česká republika je sice malá země, ale patří mezi největší konzumenty alkoholu v přepočtu na obyvatele. Více než milion Čechů je za hranicí rizikového pití a každý v průměru za rok vypije přes 14 litrů čistého lihu. S alkoholem je příjemně, ale má i své temné stránky. Proto vznikl Suchej únor. Třeba vás jeho filozofie také zláká.

Přečtěte si také

Máte ho dost? Nedostatek vitaminu B12 může způsobit řadu problémů

Co je Suchej únor?

Suchej únor, či také Sucháč, je název české a slovenské osvětové kampaně, která vyzývá k abstinenci. Letos tato kampaň slaví už 12 let. Možná si říkáte, proč zrovna únor? Když už máte vydržet měsíc bez alkoholu, měl by to být ten nejkratší měsíc, tedy únor.

Kampaň je pořádána stejnojmennou organizací a k této výzvě se může přidat naprosto každý. Můžete ji dodržet a celý měsíc abstinovat jen tak, případně se můžete dobrovolně registrovat na Suchejunor.cz a přispět na dobročinné projekty, které kampaň podporuje.

Nalévání sklenice vína G.MARTYSHEVA / Shutterstock.com

Jak kampaň vznikla?

Kampaň má poměrně dlouhou historii, v roce 2013 ji začala pořádat Liga otevřených mužů, která se později přejmenovala na Suchej únor. Původně se týkala jen mužů, protože je mezi nimi více alkoholiků, nyní je však zaměřená na obě pohlaví.

„Projekt Suchej únor je opravdu nejen obdivuhodný a záslužný, ale vypovídá i o tom, že když se pár nadšených' lidí spojí a zaměří na nosné téma, tak se vše podaří,“ zhodnotil adiktolog Ivan Douda.

Jaké má Suchej únor výsledky?

V roce 2023 byla účast v Sucháči na 900 tisíc dospělých Čechů, tedy 13 % dospělé populace. Z výzkumu agentury Nielsen zároveň vyplynulo, že až 11 % lidí zahání úzkost z aktuální společenské situace alkoholem. Do projektu se tradičně zapojily desítky československých osobností i různých firem. Detailnější statistiky organizace zveřejňuje na svém webu.

Pravidla Sucháče

Jak asi tušíte, je jedno pravidlo, a tím je nepozřít za celý měsíc ani kapku alkoholu. Když zdravý člověk čas od času střídmě konzumuje alkohol, nemělo by mu to působit větší problémy. Cílem je však nejen podpořit zdraví, ale také otestovat vůli.

Když vydržíte být celý únor na suchu, víte, že na to máte a že s pomocí vůle už zvládnete cokoliv. Pokud nedokážete posoudit, jestli patříte mezi zdravé pijáky, nebo jestli už máte s alkoholem problém, můžete si udělat test nezávislosti, který v rámci projektu najdete na jeho webových stránkách.

Muž odmítá sklenici whisky Pormezz / Shutterstock.com

Jak se projeví abstinence?

Největší změny na těle i na duši zaznamenají lidé, kteří holdují alkoholu denně. Jejich tělo se začne náhle detoxikovat, objeví se duševní jasnost, lepší spánek a také úbytek váhy.

Pokud jste zvyklí držet lahev a pravidelně popíjet, jednoduše ji nahraďte něčím jiným, třeba lahví se smoothie nebo neslazenou minerálkou. Začněte pít více tekutin, aby se tělo rychleji zbavilo nahromaděných toxinů. Vhodné je přidat i cvičení, protože při pocení budete opět více vyplavovat toxiny.

Proč abstinovat?

  • Lepší funkce jater – Když přestanete pít, játra mají najednou možnost se více soustředit na metabolizování tuků a přebytečných hormonů. Také mají konečně prostor začít se regenerovat a čistit.
  • Snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění – Nadměrné pití vede k produkci mnoha volných radikálů, což má za následek i vyšší ukládání LDL cholesterolu v tepnách.
  • Snížíte riziko rakoviny – Existuje souvislost mezi nadměrným pitím alkoholu a zvýšeným rizikem rakoviny krku, jícnu, prsou a tlustého střeva.
  • Snížená hmotnost – Nejvíce cukru má víno, pivo a různé míchané nápoje. Vynechání alkoholu je ideální příležitost, jak začít s hubnutím.

Když začnete pozorovat pozitivní změny abstinence, možná to pro vás bude větší motivace se alkoholu vyhýbat. Také plánujete držet Suchej únor? Napište nám do komentářů.

Zdroje: suchejunor.cz, nielsen-admosphere.cz, healthline.com