Naučte se zahušťovat guláš jinak a líp. S chlebem to umí každý, ale jde to i bez jakékoli suroviny navíc

Guláš a pečivo Shaiith / Shutterstock.com

Guláš patří mezi oblíbená jídla v českých rodinách a otázka, jak správně zahustit jeho omáčku, zaměstnává mnoho domácích kuchařů. Každý má svůj oblíbený postup, který nedá dopustit. Podívejte se s námi na různé možnosti zahuštění – od těch klasických až po varianty bez lepku. Určitě mezi nimi najdete tu, která bude sedět přesně vašemu stylu vaření.

Přečtěte si také

Legendární kávové mlýnky už skoro vymizely. Byly v každé sámošce, mletí bylo zadarmo a šlo na něm „vydělat“

Chleba

Chleba patří ke guláši i do guláše. Do hovězího totiž funguje jako ideální zahušťovadlo, které používaly již naše babičky. Jak zahustit guláš chlebem? Jednoduše ho stačí zbavit kůrky, nadrobit či nastrouhat, rozmíchat s trochou šťávy, aby nabobtnal, přilít do guláše a nechat rozvařit. Navíc tímto způsobem můžete zužitkovat okoralý či ztvrdlý chléb a zachránit ho před vyhozením.

Jíška

Jíška je klasikou. V případě guláše se používá jíška tmavá (světlá je především na omáčky se smetanovým základem a světlé polévky). Připravuje se tak, že se hladká mouka na másle nechává osmahnout déle, až do zhnědnutí. Je ovšem nutné počítat s tím, že mouka (a tuk navíc) významně zvyšuje kalorickou hodnotu jídla.

  • Nákupní tip: Práci si v kuchyni můžete zjednodušit s instantními jíškami, které slibují snadnější způsob použití a vaření bez rizika hrudek nebo připálení. Jejich běžná cena je téměř 60 Kč. Vyplatí se proto počkat si na akce, ve kterých je seženete i o polovinu levněji. Aktuálně začíná cena zlevněných jíšek na 35 Kč.

Škrob

Hledáte, jak zdravě zahustit guláš? Sáhnout můžete i po škrobu, i když pro guláš se nejedná zrovna o vhodnou variantu. Jednak mu dodá o trochu jinou konzistenci (než například jíška, chleba či brambory), současně ale také může po nějaké době řídnout – což je zrovna u guláše, který tu nejlepší chuť získává až po řádném odležení a předpokládá se u něho opakované ohřívání, nežádoucí. Na druhou stranu je škrob vhodnější alternativou pro osoby trpící intolerancí na lepek a není tak kalorický jako mouka či jíška.

Hrnec s gulášem Natalia Hanin / Shutterstock.com

Brambory

Oblíbeným způsobem zahušťování jsou i brambory. Ty totiž obsahují polysacharidy složené z molekul, které se ve vodě a při vyšší teplotě kolem 70 °C štěpí, nasávají vodu a bobtnají. Jak zahustit guláš bramborou? Brambory je potřeba před přidáním do guláše nastrouhat, a to na nejdrsnější části struhadla (té, která má ostré výstupky trčící ven), poté je nechte vařit alespoň 20 minut.

  • Praktický tip: Pokud vaříte bramborový guláš a nechce se vám zbytečně zahušťovat moukou nebo jíškou, vyjměte část uvařených brambor se šťávou, rozmixujte je do hladké, husté kaše a vraťte zpátky do guláše. Krásně tím zhoustne a nebudete do něj muset přidávat žádnou surovinu navíc.
Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Srnčí guláš
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Srnčí guláš

Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Srnčí guláš
Krůtí guláš
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Krůtí guláš

Krůtí guláš se zeleninou příjemně zahřeje i zasytí, je tedy ideální především v chladném období. Dopřát si ho můžete jen tak samotný, s čerstvým pečivem nebo s těstovinami. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro začátečníky.

Krůtí guláš

Cibule

To, že do správného guláše patří pořádná nálož cibule, je známá věc. Důvodem je nejen lepší chuť, ale i skutečnost, že rozvařená cibule pomáhá tekutinu zahustit. Nebojte se proto opravdu dávkovat dostatečné množství: Na 1 plnou misku nakrájeného masa dávejte 1 plnou misku cibule. Tedy cibule by mělo být objemově (nikoliv váhově) stejně jako masa.

Jak zdravě zahustit guláš? Vyzkoušejte pohanku, jáhly nebo hrašku

Kromě cibule, brambor a škrobu existují i další způsoby, jak guláš bezlepkově zahustit. Tyto alternativy jsou ideální nejen pro ty, kteří lepek ze zdravotních důvodů nemohou, ale i pro ty, kteří chtějí sáhnout po lehčích variantách, než je mouka, jíška nebo chleba.

Mísa plná brambor připravených k oškrabání WiStudio-Elements / Shutterstock.com

Vhodné jsou pohankové či jáhlové vločky, zvolit však můžete i různé bezlepkové mouky, například rýžové nebo cizrnové. Oblíbený je také český výrobek zvaný Hraška, což je směs rozemletého žlutého hrachu, obilovin, soli a jemného koření. Používá se nejen k zahuštění, ale i obalování. Je pouze nutné počítat s trochu jinou chutí výsledného pokrmu.

  • V případě guláše doporučujeme sáhnout po Hrašce pikant, která je obohacena o sušený česnek a chilli koření (250g balení koupíte za cca 40–60 Kč).

Zdroj: Kupi.cz, Foodora