Natvrdo nebo na hniličko: Víte, jak správně uvařit vajíčka, aby byla tak akorát a nikdy nepraskla?

Vejce vařená naměkko s toustovým chlebem Pronina Marina / Shutterstock.com

Vařená vejce patří mezi nejzdravější potraviny, jsou nabitá bílkovinami, zvyšují hladinu zdravého cholesterolu a jsou také velmi chutná. Někteří je rádi používají na chlebíčky, jiní do salátů a skvěle chutnají i samotná. Ne každý je umí připravit tak, aby chutnala nejlépe a měla ideální konzistenci. Představíme si, jak vejce nejlépe uvařit a další šikovné rady.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Jak dlouho se vaří vejce natvrdo?

Mnoho lidí neví, jak se mají vajíčka natvrdo vařit. Většina lidí chce znát způsob, jak dosáhnout ideální tvrdosti a jak zajistit, aby vejce šla snadno loupat. Pro začátek byste měli vědět, že se starší vejce loupou lépe než čerstvá.

Pokud chcete ideální vajíčka natvrdo, kupujte je týden předem. Vhodná doba vaření je 10–12 minut. Vejce vařte tak, aby byla ponořená celá a byly nad nimi 1–2 centimetry vody.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Vajíčkový salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát je ideální volbou, pokud hledáte recept na rychlý a vydatný salát k snídani nebo svačině. Díky hořčici, kyselým okurkám a cibuli je příjemně pikantní a s kouskem chleba vás krásně zasytí.

Vajíčkový salát

Jak dlouho vařit vejce nahniličko?

Ne každý má rád vejce, která jsou příliš tvrdá, nebo naopak měkká. Chcete docílit potřebné konzistence? Můžete se orientovat těmito hodnotami:

  • Vejce nahniličko: 2–4 minuty vaření
  • Přiměřeně tvrdá vejce: 10 minut vaření
  • Velmi tvrdá vejce: 15 minut vaření
Vejce uvařená natvrdo Lina Keil / Shutterstock.com

Jak zabránit prasknutí?

Jistě znáte situaci, že vejce při vaření praskne a vyteče bílek. Abyste tomu zabránili, přidejte 1 lžičku octa a půl lžičky soli. Když se vejce dovaří, nenechávejte je v horké vodě, aby nebyla převařená, naopak vodu vylijte a přidejte studenou vodu. Uvařená vejce můžete po vychladnutí uchovávat v lednici, ne však déle než 5 dní.

Dvě hnědá vejce v rendlíku s vroucí vodou ElenaKaretnikova / Shutterstock.com

Jak vejce skladovat?

Většina lidí uchovává vejce v lednici, ale není to dobrý nápad, protože se pak rychleji kazí. Raději je skladujte v chladném sklípku nebo spíži, než je budete zpracovávat. Pokud chcete vejce ochutit, můžete je ještě neuvařená uložit třeba s nakrájenou cibulí nebo různým kořením. Skořápka vajec je porézní a nasákne do sebe vůni daných ingrediencí.

Jaké jsou druhy vajec?

Vejce lze rozdělit podle různých hledisek. Pokud se bavíme o slepičích vejcích, pravděpodobně myslíte na jejich velikost, v obchodech narazíte na vejce o velikostech S (do 53 g), M (53–63 g), L (63–73 g) a XL (nad 73 g). Často se vejce dělí na ty z klecových a bezklecových chovů, obchody dnes převážně preferují bezklecová vejce. Nosnice jsou v nich chovány tak, že mají lepší životní podmínky a více prostoru.

Dále se vejce dělí na standardní a obohacená – ta jsou obohacená o významné nutriční složky a bývají považována za funkční potraviny. Z obohacených jsou nejčastějšími vejci omega, selenová a cereální vejce tří zrnin.

Půlky vařených vajec na modrém talíři, pohled zblízka pbd Studio / Shutterstock.com

Vejce a zdraví

Kolik vajec je zdravé sníst? U vajec neexistuje doporučená dávka a při konzumaci 3–5 vajec denně se nemusíte ničeho obávat. Dávejte ovšem pozor na přidanou sůl. Nejzdravější vejce jsou ta domácí, je prokázané, že obsahují větší množství vitamínů, minerálů a dalších složek. Je to způsobeno tím, že slepice z volných chovů mají přístup k pestřejší stravě, od zbytků jídla až po různé škůdce a bezobratlé.

V jednom průměrném vejci najdete přibližně:

  • 72 kalorií
  • 5 gramů tuku
  • 6 gramů bílkovin

Nejlepší je 0

Když vejce nakupujete a chcete mít záruku kvality, sledujte kód na vejcích. První číslovka označuje způsob chovu slepic: 0 znamená chov v ekologickém zemědělství, 1 je chov ve volném výběhu, 2 chov v hale na podestýlce a 3 je chov v klecích. Následuje označení země původu, česká vejce na sobě mají „CZ“. Poté následuje čtyřčíslí ukazující registrační číslo chovu.

Máte nějaké vlastní triky na ideální vejce? Podělte se s nimi do komentářů.

Zdroje: Kupi, Healthline