Jak vyrobit doma ty nejlepší dárky na poslední chvíli? Potěšte blízké kosmetikou nebo svíčkou

Žena balí vánoční dárek Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Do Vánoc ještě několik dní zbývá, a tak se můžete pustit do výroby jedinečných dárků. Mysleli jste si, že je to složité? Kdepak, kosmetické dárky i domácí doplňky vyrobíte s trochou představivosti během několika minut. Překvapte nejbližší a darujte jim například sůl do koupele, pleťovou masku nebo sójovou svíčku s jejich oblíbenou vůní.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Ručně vyrobené dárky potěší dvojnásob – vkládáte do nich radost i svůj um, jsou osobité a originální. Chcete ve svém okolí darovat krásné a vlastnoručně vyrobené překvapení? Inspirujte se některým z našich receptů – je to překvapivě snadné!

Domácí sůl do koupele pro relaxaci

V dnešní uspěchané době je odpočinek více než důležitý. Darujte možnost relaxace. Voňavé relaxace. Koupelové soli potěší nejen milovníky horké vany, ale každého, kdo si jednou za čas potřebuje odpočinout třeba právě formou horké koupele.

Vlastnoručně vyrobená koupelová sůl navíc může vypadat skvěle – záleží totiž jen na vás, jak ji zabalíte a čím ji ozvláštníte.

Domácí levandulová sůl do koupele EllyGri / Shutterstock.com

Připravte si:

  • hrubozrnnou himalájskou sůl
  • sůl z Mrtvého moře
  • 100% aroma olej
  • jojobový nebo arganový olej
  • sušené květy
  • potravinářské barvivo

Jak ji vyrobit?

Je čas vše smíchat. Nejprve promíchejte hrubozrnnou sůl s menším množstvím jemné soli. Po promíchání směs obohaťte o vůni, stačí přidat několik kapek vonné esence. Pokud chcete, aby sůl vypadala hezky na pohled i ve vaně, přidejte sušené květy. Nakonec můžete sůl rozdělit a do poloviny dávky přidat barvivo.

Pak už stačí jen vrstvit – v dózičce či sklenici vytvoříte zajímavý efekt. Ozdobte provázkem, cedulkou, nálepkou. Máte hotovo a úžasná koupel čeká, až si ji obdarovaný či obdarovaná dokonale užije! To není dárek... to je pohlazení smyslů – a o to přece jde.

Domácí pleťová maska pro vitální pleť

Další dárek, který závisí jen na jedné dovednosti: míchání. Nakoupíte suroviny, připravíte větší množství přípravku, rozdělíte do dóz či skleniček a hurá, máte hotovo.

Pleťová maska potěší nejen kamarádky či kolegyně. Tahle je speciálně určena pro problematickou až smíšenou pleť – důkladně vyčistí, navíc má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Nemusí se aplikovat na celý obličej – v případě nezbedných pupínků stačí aplikovat lokálně.

Suroviny na výrobu pleťové masky Kiian Oksana / Shutterstock.com

Připravte si:

  • zelený nebo marocký jíl
  • santalový prášek
  • kurkumu v bio kvalitě

Výroba:

Vybraný jíl (větší množství) smíchejte s trochou sypké bio kurkumy a santalového prášku. Směsí naplňte vybrané dózičky. To je vše! Nezapomeňte si pohrát s balením a přidejte návod k použití: malé množství masky stačí smíchat s vodou (případně květovou vodou) a kašovitou směs nanášejte na čistou pleť. Nechte několik minut působit, poté opláchněte vlažnou vodou.

  • Tip: A co jiné pleťové masky? Když koupíte jakýkoli vhodný kosmetický jíl, může z něj být skvělá maska. Stačí jej nasypat do estetické dózičky a nazdobit. A že se do výroby pouštět nechcete? Jíly zakoupíte i ve vaší oblíbené drogerii.
Pečený čaj s citrusy a rumem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Pečený čaj s citrusy a rumem

Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Pečený čaj s citrusy a rumem

Vonná svíčka ve skle

Zbyly vám z okurkové sezony zavařovačky? Nebo třeba obaly od svíček? Tak z nich vykouzlete přírodní svíčky. Příprava sójových svíček není nikterak složitá, ba naopak.

Co potřebujete?

  • sójový vosk
  • dřevěné nebo klasické knoty
  • držáky knotů
  • vhodné dózy, sklenice
  • vybraný esenciální olej – oblíbená je například levandule
Žena vyrábí svíčky ilona.shorokhova / Shutterstock.com

Jak vyrobit svíčku?

  1. Odměřte si množství vosku pro připravenou dózu. Do hrnce s vodou dejte ještě jeden menší, který naplníte voskem – vosk tak bude pomalu tát ve vodní lázni. Nechte postupně vosk povolit a mezitím si připravte dózu/y.
  2. Držáčky s knoty můžete mít připraveny, jakmile část vosku povolí. Pak je namočte do vosku a následně je připevněte do středu svíčky. Je-li dóza či nádoba příliš široká, použijte knoty dva a umístěte je vedle sebe pro rovnoměrné hoření.
  3. Až všechen vosk povolí, nechte jej na chvíli chladnout – pokud byste vůni přidali hned, zbytečně by se část odpařila. Nakonec vmíchejte esenci – přidávejte po kapkách podle požadované intenzity vůně.
  4. Pak přichází finální krok – opatrně nalijte vosk do nádobek. Ty si předem můžete dokola obalit utěrkou, aby vosk chladnul rovnoměrně a nedocházelo k popraskání. Při chladnutí sledujte postupné tuhnutí – než svíčka zatuhne, je tu možnost ozdobit ji sušenými květy. Co třeba poupata růží či kvítky levandule?

Zdroje: kupi.cz, tetadrogerie.cz, dm.cz