Upečte si medové perníčky letos trochu jinak. Zkuste špaldovou mouku

Rodina peče společně Canva

Medové perníčky patří mezi klasické vánoční cukroví, které nesmí chybět u žádného štědrovečerního stolu. Zkuste letos o něco zdravější variantu z celozrnné špaldové mouky, která dodá těstu příjemnou oříškovou chuť.

Přečtěte si také

Tvarohové těsto bez kynutí: Recept na domácí knedlíky plněné švestkami
Tvarohové těsto bez kynutí: Recept na domácí knedlíky plněné švestkami

Pochoutka jen pro bohaté

Medové těsto znali lidé už ve starověku. Původní recept se však skládal pouze z medu, mouky a pepře. Právě od pepře získal perník svůj název.

Postupně se do těsta začali přidávat další koření jako hřebíček, kardamom, skořice, anýz, muškátový ořech anebo dokonce levandule. Kvůli obsahu drahého koření, si na něm pak ve středověku mohli pochutnávat jen bohatí lidé.

Najděte potřebou ingredienci v akci

Vydrží dlouhé měsíce

Původní perník byl dovážen z dalekých vzdáleností a musel dlouho vydržet. Na trvanlivosti mu dodával vysoký podíl koření v těstě, ale také jeho tvrdá a suchá konzistence.

Také správné skladování je klíčové. Pokud perníčky budete uchovávat na chladném a suchém místě, můžete si na nich pochutnávat dlouhé měsíce.

Na vále jsou perníková srdce a v mouce prstem naznačené srdce Canva

Recept na medové perníčky z celozrnné špaldové mouky

Budete potřebovat:

  • 130 g moučkového cukru
  • 380 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce medu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 3 vajíčka
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • cca 50 ml mléka
  • 1 lžíce perníkového koření (můžete si namlít i vlastní koření z hřebíčku, skořice, badyánu, muškátového oříšku)

Postup:

  1. Na začátek budete potřebovat dvě mísy. V první smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, koření a kakao). V druhé míse vyšlehejte med, 2 vajíčka a máslo.
  2. Obě části spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá a nechce se spojit, opatrně přilijte trošku mléka. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte uležet alespoň na hodinu do lednice.
  3. Rozehřejte troubu na 180 °C. Silikonovou podložku nebo vál posypte špaldovou moukou, aby se vám těsto nepřilepilo. Rozválejte ho na tenčí plát. Podle potřeby pomoučněte, aby se vám těsto nelepilo.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Vykrojené kousky poskládejte na plech s dostatečným odstupem tak, aby se během pečení nespojily.
  5. Pečte na 180 °C dozlatova. Ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
Pohled na vykrajování perníčků na rozváleném těstu Kupi

Poleva na perníčky

Předem připravené polevy přímo na perníčky koupíte před Vánoci běžně v obchodech. Snadno si ji ale připravíte i doma. Na zdobení perníčků můžete zakoupit v domácích potřebách zdobicí pera či sáčky. Vystačíte si však i s obyčejným svačinovým, kterému ustřihnete růžek.

Na výrobu budete potřebovat:

  • cca 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • citronová šťáva asi z půlky citronu

Malujte jako profesionálové

Postup:

  1. Moučkový cukr prosejte, nejlépe dvakrát, přidejte bílek a citronovou šťávu.
  2. Míchejte, dokud nevznikne hladká bílá poleva.
  3. Pokud je příliš tuhá, můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Pokud je zase příliš tekutá, přidejte cukr.

Náš tip: Perníčky uložte do krabice s rozkrojeným jablkem. Natáhnou vlhkost a budou krásně měkké. Nikdo si tak na vašem cukroví zuby nevyláme.