České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají a pomáhají při hubnutí

Olomoucký král mezi sýry – tvarůžek. Poznejte „voňavý“ příběh této lahůdky. Canva

Někdo je nemůže ani cítit (doslova), jiní je milují. Olomoucké tvarůžky rozdělují chutě lidí již od roku 1876, kdy se začaly v severomoravských Lošticích vyrábět. Jaký je jejich příběh a v čem tkví pověstné kouzlo?

Přečtěte si také

Test šumivých vín. Favorit překvapivě nevyhrál
Test šumivých vín. Favorit překvapivě nevyhrál

Málo tuku, zato hodně bílkovin

Tvarůžky jsou zrající sýr s typickou silnou, slano-pikantní vůní a chutí, který je vyrobený z netučného, kyselého tvarohu. Jejich nezaměnitelná vůně je způsobena rozkladem bílkovin během procesu zrání. Podle zralosti mají poloměkkou až měkkou konzistenci, s jasně žlutým až oranžovým, mazlavějším povrchem.

Co je však hlavní, díky malému obsahu tuku mají velice nízkou energetickou hodnotu – ve 100 g pravých olomouckých tvarůžků se ukrývá pouze 127 kalorií. Naproti tomu obsahují spoustu plnohodnotných bílkovin a vápníku, takže jsou vhodné i při hubnutí a různých dietách

Pravé olomoucké tvarůžky se vyrábějí v Lošticích na Moravě. Canva

Z českých selských trhů do celého světa

Výroba tvarůžků započala v moravských Lošticích v roce 1876 pod vedením Josefa Wesselse a jeho syna Aloise. Tradice tohoto výrobku ovšem sahá až do 15. století, kdy se běžně vyráběly a konzumovaly lidmi na hanáckém venkově. Původně se prodávaly pod přívlastkem „selské“ na trzích v Olomouci, odtud poté získaly svůj charakteristický název. Slovo tvarůžek je pak odvozeno od tvarohu, ze kterého se vyrábí.

Dodnes je firma A. W. (podle Aloise Wesselse) jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků, které si získaly své fanoušky v nejrůznějších koutech světa. V roce 2010 dokonce získaly Evropskou unií chráněné zeměpisné označení.

Tvarůžky jsou výborné s pečivem a zeleninou.

Jak se slavné tvarůžky vyrábí?

Výroba tvarůžků si dodnes zachovává tradiční (ačkoliv již převážně mechanizovaný) postup. Nejprve se nechá uzrát netučný tvaroh se solí, který se poté semele do konzistentní hmoty, ze které se tvarují typická kolečka, věnečky, případně jiné tvary jako tyčinky apod. Následně se tvarůžky nechávají po dobu několika dnů zrát ve speciálních sušárnách.

Ještě před tím, než jsou umístěny na sušicí rošty, kde do hloubky dozrávají, jsou z jejich povrchu promytím odstraněny vzniklé kvasinky, aby mohly začít „nerušeně“ působit bakteriální kultury, které se ve výsledku postarají o jejich typickou vůni a chuť.

Zavoněly až k vám?

Tvarůžky v kuchyni

V kuchyni nezná využití tvarůžků mezí – připravují se smažené v trojobalu, nakládané i na způsob tataráku. Ochucují se jimi slané palačinky (například v kombinaci se špenátem), bramboráky a masové plněné kapsy. Výborně ale chutnají také samotné, třeba s chlebem, máslem a cibulí.

Co k jejich využití radí samotní výrobci?

  • Nejméně zralé (tvrdší, mají bílý, tvarohový střed) – ideální na pečení, smažení, obalování nebo použití do různých masových rolád a závinů. Pokud si troufnete na sladkou úpravu, můžete je usmažit v lívancovém těstě a podávat se šlehačkou, ovocem (čerstvým či kompotovaným) nebo s marmeládou.
  • Zralé (měkčí, mají mazlavý povrch a výraznější chuť i vůni) – jsou vhodné pro nakládání (do oleje nebo piva) i samotné.

Dostali jste po přečtení tohoto článku na tvarůžky chuť? Neváhejte a vyrazte na nákup – pravé olomoucké tvarůžky právě teď seženete v Bille se slevou 21 %. Nezapomeňte si je však na Kupi.cz přidat mezi oblíbené, aby vám jejich další akce neutekly!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz