Inflace zesiluje, ceny vyrostly o 4,9 %. Bude někdy lépe?

Žena nakupuje potraviny v supermarketu Canva

Vypadá to, že zdražování v České republice nabírá na obrátkách. Podle údajů z Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v září vyrostly oproti předchozímu měsíci o 0,2 % a meziročně o celých 4,9 %. Navíc to vypadá, že tento trend bude i nadále pokračovat a zlepšení situace se jen tak nedočkáme.

Přečtěte si také

Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

Zdražuje všechno od bydlení po poplatky ve školce

Ceny elektřiny vzrostly o 1,1 % a ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,4 %. Podražily také oděvy a obuv, a to o 3,0 %, respektive 2,9 %. O 2,3 % se zvýšily i ceny tabákových výrobků. Vývoj cen v dopravě byl opět ovlivněn jak růstem cen automobilů, tak již 10 měsíců pokračujícím růstem cen pohonných hmot a olejů, který v září činil 0,4 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (33,85 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (31,81 Kč/l) byly nejvyšší od prosince 2014, resp. ledna 2020. V souvislosti se začátkem nového školního roku se zdražilo také vzdělávání. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 2,0 %, školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 2,2 % a poplatky za výuku jazyků o 4,1 %. Z potravin byly meziměsíčně vyšší ceny olejů a tuků o 1,6 % a cukru o 6,5 %.

Žena nakupující v supermarketu Canva

Brambory a další zelenina naopak zlevnily

Snížily se naopak ceny zeleniny, a to o 4,2 %, z toho ceny brambor klesly o 14,5 % a mohli jste je koupit nejlevněji od listopadu 2020, tedy za cca 12 Kč/kg. Ceny vepřového masa byly nižší o 4,8 %, drůbeže o 3,3 %, vajec o 7,7 %, sýrů a tvarohů o 1,5 % a ovoce o 1,3 %.

Nejvíce zdražilo bydlení

Na meziroční růst cenové hladiny měly v září největší vliv ceny bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny tabákových výrobků o 12,3 %. V oddíle odívání a obuv byly meziročně vyšší ceny oděvů o 9,7 % a obuvi o 10,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny polotučného trvanlivého mléka o 7,3 %, olejů a tuků o 14,0 % a zeleniny o 6,9 %. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,5 %. Ceny zemního plynu klesly o 4,7 %.

Spotřebitelské ceny vzrostly v září oproti srpnu o 0,2 % a meziročně o 4,9 %. Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ okomentovala Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ