Lékárnička na cesty: Co s sebou přibalit na výlet a proč za tu prošlou v autě už nedostanete pokutu?

Žena stojí u otevřeného kufru auta a drží v ruce autolékárničku Vitalii Stock / Shutterstock.com

Chystáte se na dovolenou nebo na výlet? Buďte obezřetní, kromě zážitků s sebou cestování nese i riziko úrazu. Abyste mohli rychle pomoct, potřebujete mít kromě základních znalostí první pomoci i dobře vybavenou lékárničku. V případě, že jedete autem, je vaší povinností mít autolékárničku po ruce – a hlavně nesmí být prošlá.

Přečtěte si také

Losos z farmy vs. volně žijící losos: Jaké rozdíly zvážit při nákupu?

Proč mít lékárničku v autě?

Na výletech vás může lékárnička, kterou máte u sebe, doslova zachránit. Od klasiky, jako jsou náplasti a dezinfekce, se ti zdatnější turisté dovybavují také tekutým obvazem nebo hořčíkem proti nepříjemným křečím.

Co by měla lékárnička obsahovat?

  • náplasti
  • obvazy
  • léky na bolest a zažívací potíže
  • dobré je také mít u sebe teploměr nebo pinzetu
  • na škodu nejsou ani kapky či tabletky proti alergii
  • pokud se vydáte na kolo nebo větší túry, pak si rozhodně nezapomeňte hořčík, ať už šumivé tablety nebo klasické, který zaručeně pomůže na křeče svalů po námaze

Tip z Kupi.cz: Tablety na čištění vody se budou hodit hlavně při výletech do oblastí, kde není pitná voda.

Záběr na zavazování obvazu na předloktí PRESSLAB / Shutterstock.com

Platnost a expirace

Jen málokdo z řidičů věnuje před odjezdem na dovolenou pozornost datu, které je uvedené na jejich autolékárničce. Nicméně i přesto, že je lékárnička zahrnuta do povinné výbavy auta, již více než dva roky neplatí, že byste za prošlou lékárničku dostali nějaký finanční postih při policejní kontrole – má to však jednu podmínku.

  • Lékárnička po expiraci projde u policejní kontroly bez pokuty jen v případě, že se v ní nachází neporušený a čistý obsah. Pokud se stane, že jste z ní použili jakoukoli věc, pak ji musíte doplnit a sledovat expiraci i ostatních prvků v ní.

Kde koupit autolékárničku?

Pokud zjistíte, že máte autolékárničku s prošlou dobu platnosti, novou seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale i v běžných supermarketech nebo na benzinových pumpách. Podle typu vás přijde na zhruba 100 až 500 Kč.

Autolékárnička v zahraničí

Pokud cestujete do zahraničí, pak doporučujeme podívat se, jaká je povinná výbava v dané zemi. I přesto, že platí tzv. Vídeňská úmluva z roku 1968, která říká, že dané vozidlo má být vybaveno podle země, v níž je registrováno, její vymahatelnost je někdy velmi problematická.

Zdroje: Portalridice.cz, Povinneruceni.biz, BESIP.cz