Nevzhledné kruhy pod očima – jak se jich zbavit?

Žena aplikuje hydrogelové polštářky pod oči Alliance Images / Shutterstock.com

Černé kruhy pod očima trápí zejména ženy, a tak se je snaží zamaskovat různými typy dekorativní kosmetiky, odbourat je pomocí speciálních kosmetických výrobků nebo se jich zbavit nadobro neinvazivními zákroky. Co je ale způsobuje a která metoda na jejich odstranění opravdu zabírá?

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Kruhy pod očima – proč vznikají?

Černé kruhy neodbourá jen to, když jdete spát včas. Příčin, proč vznikají, totiž může být daleko více než jen únava. Kruhy pod očima, kde je nejtenčí kůže na těle, způsobuje velké množství tuku a vody, ale hlavně také rozšíření žilek a lymfatických žláz.

Když tělu chybí kyslík a tekutiny, zapříčiní to zpomalení proudění krve, která má tmavší odstín. Barvu určuje podtón pleti a pigmentace, u každého se proto bude lišit.

Žena v županu zívá a opírá se o stolek s hrnkem RomanR / Shutterstock.com

Možné příčiny vzniku kruhů pod očima

  • Onemocnění jako chudokrevnost, porucha cévního a mízního řečiště, porucha štítné žlázy, hormonální výkyvy, jaterní nebo žaludeční potíže, které způsobují, že jsou oči napuchlé, objevují se pod nimi váčky naplněné vodnatou tekutinou nebo je zbarvení pod očima nažloutlé.
  • Alergie – Při alergické reakci dochází k rozšíření krevních cév a jejich zbarvení jde přes kůži kolem očí více vidět.
  • Genetika – Kvůli stavbě nadočnicových oblouků, které z těla příliš vystupují.
  • Věk – Při stárnutí kůže ztrácí kolagen a tuk, je tudíž tenčí a kruhy jsou více vidět.
  • Dehydratace
Nezapomínejte pít

Nedostatek spánku

Další příčinou, proč máme černé kruhy pod očima, bývá nezdravý životní styl. To znamená nedostatek spánku, alkohol a kouření, které způsobují nedostatek kyslíku v krvi, což vede k tmavšímu zbarvení žláz pod kůží v oblasti očí.

Nedostatek vitamínů a minerálů

Ruku v ruce s tím jde i naše strava. Pokud tělo nemá dostatek vitamínů a minerálů – hlavně zinku, vitaminu C a železa mohou být kruhy pod očima prvními signály následovanými dalšími zdravotními komplikacemi. Pokud je tedy máte dlouhodobě, informujte raději svého praktického lékaře.

Další příčiny

Dalším viníkem také může být práce u počítače, stres nebo úzkosti, které tělu způsobují únavu a nekomfortní stav. A opomenout nesmíme ani nedostatečný pitný režim.

Jak předcházet kruhům pod očima a jak se jich zbavit?

Důležitá je samozřejmě i péče o oční okolí. V obchodech najdete spoustu krémů, masek i různá séra proti tmavým kruhům a váčkům pod očima, stačí si jen správně vybrat.

Zaměřte se na produkty obsahující tyto látky:

  • Vitamin C se využívá k viditelnému snížení pigmentace, proto může být dobrým pomocníkem pro zmírnění tmavých kruhů pod očima.
  • Peptidy – Produkty, které obsahují peptidy, napomáhají zmírnění kruhů pod očima, zlepšují pružnost pokožky a redukují vrásky i otoky. Po jejich použití je kůže navíc jemná a vláčná.
  • Pro-retinol – Vyhledávejte oční krémy s látkou pro-retinol, která napomáhá k redukci tmavých kruhů a také kůži vyhlazuje a zmírňuje otoky. Hodí se i pro citlivou pokožku.
  • Účinný v boji s kruhy pod očima je také kofein. Ten redukuje otoky a způsobuje, že jsou kruhy méně viditelné a oči nepůsobí unaveně. Samozřejmě tím nemyslíme, že byste nyní měli pít víc kávy, kofein hledejte v kosmetice určené pro oční okolí.
Záběr na mužskou ruku napouštějící si vodu z kohoutku do sklenice Boris023 / Shutterstock.com

Babské rady, jak odstranit kruhy pod očima

Také běžně dostupné suroviny, které máte pravděpodobně doma, mohou otoky a černé kruhy pod očima odstranit.

Co pomůže?

  • Zelený čaj – Detoxikuje organismus a odvodňuje. Dva šálky mohou otoky očí zmírnit, navíc vychlazené sáčky poslouží jako obklad.
  • Jablka – Obsahují vitamín C a B1, draslík a kyselinu taninovou, proto dokážou pokožku vyživit. Stačí jablka rozkrojit na tenčí plátky a položit je na zavřené oči a jejich okolí, stejně tak, jako to možná děláte s okurkou.
  • Mléko – Kravské či kozí mléko hydratuje a může posloužit jako alternativa krémů z drogerie. Naneste mléko na vatové tamponky a položte je na 15 minut pod oči nebo na zavřená víčka.
  • Brambory – Syrové plátky brambor eliminují kruhy pod očima. Pokládejte ledové plátky syrových brambor zhruba na 15 minut, následně pleť omyjte.
  • Masáž mandlovým olejem – Stačí nanést pár kapek mandlového oleje a pomalu roztírat ze středu obličeje směrem ven.
  • Okurka – Okurka je svěží, plná vitamínů i minerálů a vydrží dlouho chladná. Navíc pokožku hydratuje a zbavuje únavy. Postačí na pár minut přiložit její plátky na zavřená víčka.
Na kruhy zabírají i květové vody

Odstranění plastickou chirurgií

Pokud nemáte kruhy pod očima geneticky nebo netrpíte nemocí, která s nimi souvisí, dá se jich poměrně jednoduše zbavit. V případě, že babské rady a běžně dostupné krémy nefungují, vyhledejte odbornou pomoc na estetické klinice.

Zdroj: Benu lékárna, Nivea