Pokud máte při vybavování kuchyně investovat do jediného kusu, pak by to měla být pánev, kterou lze využít na sto různých způsobů. Aby vám ovšem dlouho sloužila, musíte se o ni dobře starat.
U keramických pánví si dejte pozor, kde je nakupujete. Vyhněte se podezřelým akcím v supermarketech a raději investujte do značkové pánve od prověřeného výrobce. Keramický povrch je při použití malého množství tuku nepřilnavý a není náchylný jako teflon.
Používat můžete klasické kovové nástroje a nemusíte se bát poškrábání – v pánvi nicméně nic nekrájejte nožem. Bez obav ji lze nechat odmočit, vydrhnout drátěnkou a nechat okapat v odkapávači. Povrch nekoroduje.
U kvalitních titanových pánví nenajdete ve složení žádný teflon, nepřilnavý povrch je tvořen několika vrstvami oxidu titaničitého. Ten je extra pevný, neloupe se a rozhodně vydrží velmi dlouho.
Opět můžete používat kovové nástroje, odmáčet připáleniny a využít běžné prostředky na mytí nádobí jako třeba Jar. Titan není choulostivý a vydrží i drsnější zacházení.
Kolem teflonového nádobí se v posledních letech vznáší otazník ohledně škodlivosti. Za normálních teplot vám nic nehrozí, nicméně při porušení povrchu se může dostat do těla – poškrábané teflonové pánve by se tudíž už používat neměly. A teflon se poškodí opravdu snadno.
Ostré náčiní nemá u teflonové pánve místo. Používejte dřevo, plast nebo silikon. Při umývání zapomeňte na abrazivní houbičky a písky – připáleniny nechte odmočit, ale násilím je nedrhněte. Povrch nekoroduje, takže je nemusíte hned utírat a jídlo se v nich dá nechat i do druhého dne. Teflonové pánve jsou opravdu nepřilnavé, avšak přes sebelepší péči vám nevydrží navěky.
Kupte se slevou Prostředek na nádobí Jar.
Přírodní litina se vrací do módy, ocení ji ovšem jen opravdoví nadšenci do jídla. Pokud se o litinovou pánev budete pečlivě starat, zdědí ji po vás ještě vaše děti. Při pádu na kachličky se budete víc obávat o podlahu než o pánev. Každá je navíc jedinečná, protože se do ní postupně zapéká olej a vzniká unikátní vrstva, kterou kuchaři označují „seasoning“.
Přírodní litina je náročná na údržbu, ale bohatě se vám odmění svými vlastnostmi. Rozhodně v ní neskladujte jídlo, protože porušíte povrchovou vrstvu. Nenechávejte v ní nic odmočit, může zkorodovat. Zapomeňte i na myčku a agresivní prostředky. Nejlépe uděláte, když ji budete mýt jen ve vodě s kartáčkem nebo houbičkou. Po umytí a okamžitém vysušení povrch potřete stolním olejem.
Měděné nádobí má nejlepší tepelnou odezvu ze všech materiálů používaných pro vaření – a přesně po tom touží každý špičkový kuchař. Měď samotná však do kontaktu s jídlem nepřichází. Při koupi měděného nádobí se připravte na vysokou cenu a náročnou péči.
Měděná vrstva na nádobí je krásná – tyto hrnce si budete chtít vystavit, avšak údržba mědi je řehole. Měděné pánve a hrnce musíte pravidelně leštit speciálním leštidlem na měď, protože ztrácí lesk. Zapomenout můžete na myčku a veškeré drsné houbičky a odmašťovače. Pro zachování lesku musíte pánve leštit po každém vaření.
Myčka nádobí nám ulehčí spoustu práce, nicméně ne každý materiál snese mycí procedury v kombinaci s agresivními prostředky. Vždy se řiďte pokyny výrobce uvedenými na obalu výrobku. Pro klid duše však doporučujeme mýt pánve raději ručně, abyste měli záruku, že je o váš oblíbený kus nádobí co nejlépe postaráno.