Jak se správně starat o kuchyňskou pánev? Pozor, každý materiál vyžaduje něco jiného

Člověk leje olej na pánev DenisProduction.com / Shutterstock.com

Pokud máte při vybavování kuchyně investovat do jediného kusu, pak by to měla být pánev, kterou lze využít na sto různých způsobů. Aby vám ovšem dlouho sloužila, musíte se o ni dobře starat.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Keramická pánev

U pánví s keramickým povrchem si dejte pozor, kde je nakupujete. Vyhněte se podezřelým akcím v supermarketech a raději investujte do značkové pánve od prověřeného výrobce jako je Tescoma nebo Tefal. Keramický povrch je při použití malého množství tuku nepřilnavý a není náchylný jako teflon.

Jak vyčistit keramickou pánev?

Používat můžete klasické kovové nástroje a nemusíte se bát poškrábání – v pánvi nicméně nic nekrájejte nožem. Bez obav ji lze nechat odmočit, vydrhnout drátěnkou a nechat okapat v odkapávači. Povrch nekoroduje.

Víte, kde mají pánev v akci?

Kupte se slevou Pánev.

Porovnat slevy

Titanová pánev

U kvalitních titanových pánví nenajdete ve složení žádný teflon, nepřilnavý povrch je tvořen několika vrstvami oxidu titaničitého. Ten je extra pevný, neloupe se a rozhodně vydrží velmi dlouho.

Jak vyčistit titanovou pánev?

Opět můžete používat kovové nástroje, odmáčet připáleniny a využít běžné prostředky na mytí nádobí jako třeba Jar. Titan není choulostivý a vydrží i drsnější zacházení.

Ruce myjí pánev ve dřezu Sherbak_photo / Shutterstock.com

Teflonová pánev

Je teflon zdraví škodlivý? Kolem teflonového nádobí se v posledních letech vznáší otazník ohledně škodlivosti. Za normálních teplot vám nic nehrozí, nicméně při porušení povrchu se může dostat do těla – poškrábané teflonové pánve by se tudíž už používat neměly. A teflon se poškodí opravdu snadno.

Jak čistit teflonovou pánev?

Ostré náčiní nemá u teflonové pánve místo. Používejte dřevo, plast nebo silikon. Při umývání zapomeňte na abrazivní houbičky a písky – připáleniny nechte odmočit, ale násilím je nedrhněte. Povrch nekoroduje, takže je nemusíte hned utírat a jídlo se v nich dá nechat i do druhého dne. Teflonové pánve jsou opravdu nepřilnavé, avšak přes sebelepší péči vám nevydrží navěky.

Může teflonové nádobí do myčky?

Teflonové pánve obecně nejsou určeny pro myčku na nádobí. Myčka na nádobí vytváří vysokou teplotu a používá agresivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrch teflonové pánve.

Litinová pánev

Přírodní litina se vrací do módy, ocení ji ovšem jen opravdoví nadšenci do jídla. Pokud se o litinovou pánev budete pečlivě starat, zdědí ji po vás ještě vaše děti. Při pádu na kachličky se budete víc obávat o podlahu než o pánev. Každá je navíc jedinečná, protože se do ní postupně zapéká olej a vzniká unikátní vrstva, kterou kuchaři označují „seasoning“.

Údržba litinové pánve

Přírodní litina je náročná na údržbu, ale bohatě se vám odmění svými vlastnostmi. Rozhodně v ní neskladujte jídlo, protože porušíte povrchovou vrstvu. Nenechávejte v ní nic odmočit, může zkorodovat. Zapomeňte i na myčku a agresivní prostředky. Nejlépe uděláte, když ji budete mýt jen ve vodě s kartáčkem nebo houbičkou. Po umytí a okamžitém vysušení povrch potřete stolním olejem.

Měděné pánvi na zdi stock_studio / Shutterstock.com

Měděná pánev

Měděné nádobí má nejlepší tepelnou odezvu ze všech materiálů používaných pro vaření – a přesně po tom touží každý špičkový kuchař. Měď samotná však do kontaktu s jídlem nepřichází. Při koupi měděného nádobí se připravte na vysokou cenu a náročnou péči.

Jak vyčistit měděné nádobí?

Měděná vrstva na nádobí je krásná – tyto hrnce si budete chtít vystavit, avšak údržba mědi je řehole. Měděné pánve a hrnce musíte pravidelně leštit speciálním leštidlem na měď, protože ztrácí lesk. Zapomenout můžete na myčku a veškeré drsné houbičky a odmašťovače. Pro zachování lesku musíte pánve leštit po každém vaření.

Který prostředek na mytí nádobí máte nejradši?

Jak je to s myčkou nádobí?

Myčka nádobí nám ulehčí spoustu práce, nicméně ne každý materiál snese mycí procedury v kombinaci s agresivními prostředky. Vždy se řiďte pokyny výrobce uvedenými na obalu výrobku. Pro klid duše však doporučujeme mýt pánve raději ručně, abyste měli záruku, že je o váš oblíbený kus nádobí co nejlépe postaráno.