Zamrazujete pečivo? Těmto chybám se raději vyhněte

Můžete zamrazovat čerstvé pečivo? Ano, jen se nesmíte dopustit jedné časté chyby! Freepik

Možnost spolehnout se na železnou zásobu pečiva v mrazáku je sice lákavá (zejména v současné situaci), v praxi ovšem není tak jednoduchá. Pečivo lze zamrazovat jen za určitých podmínek, jinak se z něj stane nepoživatelná, a v krajních případech i zdraví nebezpečná hmota. Poradíme vám, jak chleba, rohlíky nebo housky do mrazáku správě ukládat i jakých chyb se vyvarovat.

Přečtěte si také

Mýty a fakta o kofeinu: Urychluje odbourávání alkoholu, nebo ne?
Mýty a fakta o kofeinu: Urychluje odbourávání alkoholu, nebo ne?

Vlažné do mrazáku nepatří

Pokud máte doma větší množství pečiva, které nestíháte sníst, a chcete jej uschovat, pak se mrazák jeví jako nejlepší možnost. Jednak u potravin zastavuje procesy plesnivění, a u pečiva navíc zabraňuje rekrystalizaci obsažených škrobů, ke které dochází, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu – což má za následek jeho ztvrdnutí.

Aby však vše proběhlo tak, jak má, je důležité pamatovat na jednu zásadu – pečivo musí být před zamrazením dokonale suché.

Nejlepší pečivo je stejně to čerstvé

Problém totiž nastává ve chvíli, kdy lidé dávají pečivo do mrazáku těstě poté, co jej přinesli z obchodu, nebo vytáhli z trouby. Takové kousky je potřeba nejprve nechat dobře vychladnout – teplý vzduch, a s tím spojená přebývající vnitřní vlhkost, by při kontaktu s mrazem zapříčinily zapaření a ještě předtím, než by se pečivo mrazem zakonzervovalo, by se v něm mohla vytvořit plíseň. Ta by se navíc ještě více rozrostla při následném rozehřívání či rozpékání.

Krajíce chleba, housky nebo rohlíky balte jednotlivě do alobalu, který v mrazáku zamezí přístupu vzduchu a tvrdnutí pečiva Ignotus the Mage / Flickr

Jak pečivo správně zamrazit? Hlavní je obal

Vzhledem k tomu, že se v pečivu začíná rozrůstat plíseň již po 48 hodinách (byť nemusí být vidět), zamrazte ho ještě v ten den, kdy jej upečete, nebo koupíte – ale až o několik hodin později, aby stihlo řádně vychladnout. Dále se postarejte o jeho důkladné zabalení.

  • Mrazivý vzduch vysouší, což by mohlo vést ke změně struktury i chuti pečiva – nejlepší je v tomto ohledu zabalit ho do alobalu, který jednotlivé kousky těsně obalí.
  • Poté je pak ještě vložte do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vytlačíte co nejvíce vzduchu.

Čerstvý chléb navíc nakrájejte na plátky a jednotlivé krajíce od sebe oddělte kouskem alobalu nebo fólie. Jednak si budete moci odebírat vždy jen potřebné množství, avšak také se vám takto zamrazí rychleji a bez rizika vzniku plísní či změny chuti. Samostatně balte do alobalu i housky nebo rohlíky.

V mrazáku vydrží i půl roku

Nejlepší je zkonzumovat zamrazené chleby a rohlíky do tří měsíců. Běžné pečivo kypřené droždím, případně obsahující kypřicí prášek, nicméně vydrží i půl roku.

  • Pečivo rozmrazujte nejlépe samovolně při pokojové teplotě, vytažené z obalu. Až poté jej můžete nechat na pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači, aby bylo opět křupavé.
  • Pamatujte také na to, že takto lze po rozmrazení navrátit křupavost pečivu pouze jednou a je nejlepší ho co nejdříve sníst.
Pečivo vydrží déle čerstvé v chlebníku, v látkových obalech nebo ve speciálních sáčcích s nanotechnologií proti plísním a tvrdnutí Freepik

Do lednice ho nedávejte

V lednici se vlivem častého otevírání vytváří vlhkost, která podporuje tvorbu plísní, k nimž je pečivo obecně velmi náchylné – zvláště, pokud ho uschováte do igelitového sáčku. V tomto případě nepomůže ani sáček papírový, protože by v něm pečivo zase rychle ztvrdlo.

Jak uchovat chleba co nejdéle čerstvý? 

Jakmile si přinesete pečivo z obchodu, nenechávejte ho v igelitovém sáčku – nejlepším způsobem je skladovat ho v chlebníku, ve speciálních dózách a krabičkách, které se dají koupit. Dobré je ještě předtím zabalit chléb do utěrky nebo kousku látky vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo len.

  • Prodávají se také tzv. funkční obaly či sáčky na pečivo, které jsou vyrobené z látky doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropouští zbytečně moc vlhkosti a vytváří chlebu ideální mikroklima, kde nehrozí riziko vzniku plísní.
  • V neposlední řadě je ideálním způsobem balit chleba a další druhy pečiva do voskovaných ubrousků.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz