Zamrazujete vaše oblíbené pečivo? Těmto chybám se raději vyhněte

Člověk vkládá chléb v pytlíku do mrazáku ReaLiia / Shutterstock.com

Možnost spolehnout se na železnou zásobu pečiva v mrazáku je sice lákavá, v praxi to ovšem není tak jednoduché. Pečivo lze zamrazovat jen za určitých podmínek, jinak se z něj stane nepoživatelná a v krajních případech i zdraví nebezpečná hmota. Poradíme vám, jak chleba, rohlíky nebo housky do mrazáku správně ukládat i jakých chyb se vyvarovat.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Proč je dobré zamrazit pečivo?

Pokud máte doma větší množství pečiva, které nestíháte sníst, a chcete jej uschovat, pak se mrazák jeví jako nejlepší možnost. Jednak u potravin zastavuje procesy plesnivění a u pečiva navíc zabraňuje rekrystalizaci obsažených škrobů, ke které dochází, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu – což má za následek jeho ztvrdnutí.

Na co si dát pozor?

Aby vše proběhlo tak, jak má, je důležité pamatovat na jednu zásadu – pečivo musí být před zamrazením dokonale suché.

Problém totiž nastává ve chvíli, kdy lidé dávají pečivo do mrazáku těsně poté, co jej přinesli z obchodu nebo vytáhli z trouby. Takové kousky je potřeba nejprve nechat dobře vychladnout – teplý vzduch, a s tím spojená přebývající vnitřní vlhkost, by při kontaktu s mrazem zapříčinil zapaření a ještě předtím, než by se pečivo mrazem zakonzervovalo, by se v něm mohla vytvořit plíseň. Ta by se navíc ještě více rozrostla při následném rozehřívání či rozpékání.

Jak pečivo správně zamrazit?

Vzhledem k tomu, že se v pečivu začíná rozrůstat plíseň již po 48 hodinách (byť nemusí být vidět), zamrazte ho ještě v ten den, kdy jej upečete nebo koupíte – ale až o několik hodin později, aby stihlo řádně vychladnout. Dále se postarejte o jeho důkladné zabalení.

Zabalený chléb v mrazáku na zelenině Ahanov Michael / Shutterstock.com
  • Mrazivý vzduch vysouší, což by mohlo vést ke změně struktury i chuti pečiva – nejlepší je v tomto ohledu zabalit ho do alobalu, který jednotlivé kousky těsně obalí.
  • Poté je ještě vložte do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vytlačte co nejvíce vzduchu.

Čerstvý chléb navíc nakrájejte na plátky a jednotlivé krajíce od sebe oddělte kouskem alobalu nebo fólie. Jednak si budete moci odebírat vždy jen potřebné množství, avšak také se vám takto zamrazí rychleji a bez rizika vzniku plísní či změny chuti. Samostatně balte do alobalu i housky nebo rohlíky.

Jakou trvanlivost má pečivo po zamrazení?

Nejlepší je zkonzumovat zamrazené chleby a rohlíky do tří měsíců. Běžné pečivo kypřené droždím, případně obsahující kypřicí prášek, nicméně vydrží i půl roku.

Jak rozmrazit pečivo z mrazáku?

Pečivo rozmrazujte nejlépe samovolně při pokojové teplotě, vytažené z obalu. Až poté jej můžete nechat na pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači, aby bylo opět křupavé.

Pamatujte také na to, že takto lze po rozmrazení navrátit křupavost pečivu pouze jednou a je nejlepší ho co nejdříve sníst.

Proč nedávat pečivo do lednice?

V lednici se vlivem častého otevírání vytváří vlhkost, která podporuje tvorbu plísní, k nimž je pečivo obecně velmi náchylné – zvláště pokud ho uschováte do igelitového sáčku. V tomto případě nepomůže ani sáček papírový, protože by v něm pečivo zase rychle ztvrdlo.

Semínkový chléb na utěrce v chlebníku, vedle jsou rajčata TiAnaTsk / Shutterstock.com

Jak uchovat chleba co nejdéle čerstvý?

Chlebník

Jakmile si přinesete pečivo z obchodu, nenechávejte ho v igelitovém sáčku – nejlepším způsobem je skladovat ho v chlebníku, ve speciálních dózách a krabičkách. Dobré je ještě předtím zabalit chléb do utěrky nebo kousku látky vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo len.

Látkové sáčky na pečivo

Prodávají se také tzv. funkční obaly či sáčky na pečivo, které jsou vyrobené z látky doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropouští zbytečně moc vlhkosti a vytváří chlebu ideální mikroklima, kde nehrozí riziko vzniku plísní.

Voskované ubrousky

V neposlední řadě je ideálním způsobem skladování chleba a dalších druhů pečiva zabalení do voskovaných ubrousků.

Zdroj: Healthline, ResearchGate, Kupi.cz