Oloupaný česnek do pár vteřin a bez práce? Zkuste trik s krabičkou nebo nožem

Ruce drtí nožem stroužek česneku na dřevěném prkénku Jana Kollarova / Shutterstock.com

Asi se shodneme na tom, že není nic otravnějšího, než když nejde lehce oloupat česnek. Na druhou stranu je takový česnek záruka čerstvosti. Ušetřete čas i svoje nervy a naučte se pár praktických triků, jak si ulehčit práci.

Přečtěte si také

Poloha spánku je důležitá. Spaní na levém boku ovlivňuje pálení žáhy i chrápání, ukázaly výzkumy

Česnek v kuchyni nebo spíži správné hospodyňky nesmí chybět, bývá totiž součástí mnoha receptů a zejména Češi nedají na tento zdravý zázrak dopustit. Samozřejmě existují i tací, kterým nechutná nebo jim je po něm těžko, tak ti mají práci ulehčenou. Pokud ale patříte do první skupiny a chcete se dozvědět, jak česnek oloupat lehce a téměř bez práce, čtěte dál.

Zdravý a chutný česnek

Co si vybavíte, když se řekne česnek? Možná česnekovou pomazánku, topinky nebo sekanou, kam se česnek zpravidla přidává. Fajnšmekři si ho syrový krájejí na plátky a jedí na chlebu s tenkou vrstvou másla. Syrový česnek je velmi zdravý, protože má antibakteriální a antioxidační účinky. Tato rostlina také obsahuje bohaté množství vitamínu B a C a v jejích listech nalezneme prospěšné karoteny.

Česnek je po dlouhá léta známý jako přírodní lék na kašel, průjem, ale i jakékoliv nachlazení. Někteří jedinci mohou být na česnek náchylní, těm se doporučuje ručně vyndat prostřední cibulku česneku, která může dráždit a způsobovat například bolesti břicha.

Oloupejte česnek snadno a rychle

Každý chytrý hack se v kuchyni hodí všem hospodyním i kuchařkám, proto se s vámi chceme podělit o pár tipů, které možná ještě neznáte. Pomoci mohou začátečníkům, ale i zkušenějším. Pokud máte česnek doma již delší dobu, bude měkčí a půjde lépe oloupat. Jestli ale máte čerstvý, tak ten bývá často tvrdý a se slupkou můžete zápasit nějakou tu dobu. Jak tedy oloupat česnek rychle a bez námahy?

Rozmáčknutí nožem

Asi nejznámějším trikem je rozmáčknutí celého stroužku česneku i se slupkou nožem. Tím slupka popraská, povolí a jde snáze odstranit. Funguje to zejména u stroužků menších velikostí. Jen pozor, vyviňte jen mírný tlak, abyste česnek nezničili, zvlášť, pokud ho plánujete strouhat, šlo by to totiž ztuha.

Pečený česnek na talíři anna.argentuma / Shutterstock.com

Snazší odstranění slupky pomocí horké vody

Někdy postačí hodit celé stroužky česneku do horké až vroucí vody a po pár vteřinách vytáhnout. Slupka by měla jít lehce stáhnout, přičemž struktura česneku bývá neporušená a nezměněná.

Vsaďte na mikrovlnnou troubu

Vezměte stroužky a dejte je na přibližně deset až dvacet vteřin do mikrovlnky. Voilà, slupka jde jako zázrakem téměř sama dolů.

Pozor! Nechte česnek chvíli vychladnout a pak zkontrolujte, že už není horký.

Krabička/zavařovačka na scénu

Na trik, který funguje v 50 % případů, potřebujete zavírací nádobu – krabičku nebo zavařovací sklenici. Stačí do ní vhodit stroužky, pořádně uzavřít a třást tak dlouho, dokud se slupka sama neoddělí. Někdy pomůže přidat do sklenice nebo krabičky ještě trochu vody. Upozorňujeme, že u extrémně tvrdého česneku toto funguje málokdy.

Dejte je do mrazáku

Tak, jak funguje horké prostředí, funguje i zima. Dejte stroužky na pár minut do mrazáku a po vyndání jednoduše stáhněte celou slupku.

Někdy se není potřeba trápit

Plánujete česnek dávat do trouby, ale perete se s oloupáním? Není třeba, klidně ho do trouby dejte se slupkou. Po upečení půjde slupka nádherně dolů. Jen počkejte, až vychladne, abyste se nepopálili. Pečený česnek je výborný a nedráždí, tak to zkuste. Dodá skvělou chuť omáčkám i pomazánkám.

Zdroje: autorský článek Kupi.cz, WebMD, National Library of Medicine