Víte, jak správně pečovat o pokojové rostliny v zimě?

Pokojové rostliny na stole v místnosti Followtheflow / Shutterstock.com

Pro pokojové rostliny je zima nelehkým obdobím, během kterého dostávají opravdu zabrat. Aby jej přečkaly bez úhony a mohly nám i další rok dělat radost, je potřeba jim dopřát tu správnou péči. Poradíme vám, jak na to!

Přečtěte si také

TOP 35 velikonočních receptů: Tradiční velikonoční dobroty, které u vás doma nesmí chybět

Pokojové rostliny na rozdíl od nás nefungují podle čtyř ročních období, ale pouze podle dvou. Od podzimu do jara jsou v tzv. vegetativním období a my jim musíme dopřát klid a odpočinek, který potřebují.

Vody stačí méně

Jelikož jsou v zimě dny kratší, rostliny nepotřebují tolik vody jako během léta při aktivním období. Většina z nich ostatně v zimě umře právě v důsledku přelití, protože lidé mají pocit, že když rostlina chřadne, napraví to zálivkou.

Samozřejmě záleží na typu rostliny, avšak většinou stačí zalévat 2× až 3× do měsíce. Ideální je držet se pravidla, že pokud strčíte prst do zhruba 3 cm zeminy, měla by být suchá. Voda, kterou zaléváte, by měla mít nejlépe pokojovou teplotu, aby rostlině nezpůsobila šok.

Zásobte se substrátem v akci

Dopřejte jim co nejvíce světla

Kratší dny znamenají pro pokojovky nejen méně vody, ale také potřebu být co nejvíce na světle. Proto pokud máte tu možnost, umístěte je ideálně co nejblíže k oknu – dbejte však na to, aby se nedotýkaly studeného skla. Během jara naopak zase dávejte pozor, aby rostliny nespálilo slunce.

Teplotní rozdíly jim nesvědčí

Pokud umisťujete pokojovku k oknu, vyhněte se tomu, kde máte zapnuté topení nebo které často otevíráte. Rostliny totiž nemají rády velké horko ani průvan. Ideální teplota je cca 15 až 20 stupňů. Hodnoty o něco vyšší jsou samozřejmě ještě v pořádku, je ovšem důležité, aby nedocházelo k velkým teplotním rozdílům. Náchylnější rostlinky by je nemusely zvládnout.

Žena sedí mezi pokojovými rostlinami Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Hnojení nechte na letní období

Jak už bylo řečeno, většina rostlin během zimy odpočívá, přísun minerálů by jim tudíž akorát uškodil. Výjimkou nicméně mohou být pokojovky kvetoucí v tomto období. A stejné je to také s přesazováním – pokud to není opravdu nezbytné, nechte rostliny nyní tak, jak jsou, tento krok by je totiž zbytečně stimuloval k růstu.

Vlhkost rostlinky milují

Pokojové rostliny mají velmi rády vlhkost vzduchu. Ta je ale během zimy ve vytápěných domech nízká, mnohdy až o polovinu nižší oproti letnímu období, což může vést k usychání listů a žloutnutí.

Tento problém lze vyřešit buďto častým rosením, nebo položením květináče na tác s trochou vody a vysypaný drobnými kamínky. Pořídit se dá také zvlhčovač vzduchu, který poté umístíte poblíž rostlinek. Tento přístroj navíc v zimě prospěje i vám, jelikož blahodárně působí na dýchací cesty či na kvalitu spánku. Doporučujeme například tyto:

  • Concept ZV1010 Perfect Air přibližně od 710 Kč,
  • Eta Airco 1629 90000 od 799 Kč,
  • Sencor SHF 921 od 719 Kč,
  • FANCY HOME Zen Tescoma, který do 31. 1. seženete v prodejnách Tescoma v akci za 1 899 Kč.

Tip: Potřebnou vlhkost můžete rostlinám dodat taktéž sprchováním, čímž je navíc zbavíte i prachu na listech, takže budou moci lépe „dýchat“.

Žena pečuje s dcerou o pokojovou rostlinu rozprašovačem New Africa / Shutterstock.com

Které pokojovky vás budou těšit květy i teď v zimě?

Chybí vám přes zimu rostliny obsypané barevnými květy? Nezoufejte. Několik druhů pokojovek totiž krásně kvete i v tomto období.

Vánoční kaktus

Vánoční kaktus začíná kvést při správné péči nejčastěji začátkem adventu a může vás potěšit růžovými, bílými, oranžovými či purpurovými květy. Má rád spíše chladnější místnosti a v kvetoucím období je vhodné ho občas trochu rosit.

Nejoblíbenější květina do každé domácnosti?

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Brambořík

Bramboříky jsou už po mnoho let hodně oblíbené. Pokud chcete, aby bohatě kvetl, umístěte ho na chladnější místo s dostatkem světla. Má rád také časté rosení a je velmi náchylný na přeschnutí, proto nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Vánoční hvězda

Tato pokojovka chybí přes Vánoce jen v málokteré domácnosti. Nenechte se však nachytat, červeně (někdy i jinak) zbarvené lístky hvězdy totiž nejsou květy, ale listy. Přesto ji na náš seznam kvetoucích zařadíme, protože svou krásou dokáže každého potěšit úplně stejně i tak.