Jak správně skladovat vajíčka, aby vydržela co nejdéle?

Muž si bere vajíčka z lednice Gorodenkoff / Shutterstock.com

Většina z nás má naučeno skladovat vajíčka ve dveřích lednice – nabádají nás k tomu i sami jejich výrobci, kteří tam pro ně vytvořili speciální prostor. Jedná se však opravdu o nejvhodnější místo pro jejich skladování? A musí být nutně všechna vajíčka v lednici?

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Kvůli špatnému skladování v lednici mohou některé potraviny vydržet čerstvé mnohem kratší dobu. Ačkoli by se zdálo logické dávat vajíčka do dveří lednice, kde najdeme přímo pro ně určenou přihrádku, případně je tam vkládat v jejich původním obalu, právě takové uskladnění jim škodí a způsobuje jejich rychlé kažení.

Řiďte se raději našimi tipy pro jejich správné skladování.

Kde skladovat vejce?

Vajíčka špatně snáší změny teplot. Pokud je koupíte v obchodě, kde ležela v chladicím boxu, je vhodné uchovávat je doma v lednici. Dbejte také na to, aby se vejce při cestě domů z obchodu příliš nezahřála – mohla by se orosit a začít plesnivět.

Pokud si ale pořídíte vajíčka, která ještě nebyla chlazena (např. na farmářských trzích, případně domácí), do lednice je dávat nemusíte. Mnohem lépe jim bude v chladnější místnosti (sklep či spíž), ideální teplota pro jejich uchování je v rozmezí 5–15 °C.

Žena vkládá do lednice plato vajec Lidaphotos / Shutterstock.com

Kam v ledničce umístit vajíčka?

Ke změnám teplot nedochází pouze během cesty z obchodu domů. Dveře ledničky otevíráme několikrát za den, a tak se v tomto místě často míchá chladný vzduch s teplým. Potraviny blízko dveří těmito změnami trpí nejvíce – a patří mezi ně i vajíčka, na která výrobci lednic dělají speciální přihrádky.

Vajíčka vydrží déle, pokud je dáte co nejvíce dozadu lednice, kam se nedostane teplý vzduch při jejím otevření a teplota je relativně stabilní. Zároveň je dobré nedávat je blízko aromatických potravin, protože jejich pórovitá skořápka pachy snadno absorbuje.

Nakupte si vejce v akci

V čem vejce skladovat?

Myslíte si, že vajíčkům bude nejlépe v kartonovém obalu, ve kterém je koupíte? Opak je pravdou – tyto prodejní obaly bývají často velmi znečištěné a plné nezdravých mikroorganismů. Proto je při příchodu domů raději co nejdříve zlikvidujte a vajíčka uložte do speciálních boxů.

  • Praktické krabičky na vajíčka najdete například v prodejnách Orion za 59 Kč (na 10 ks vajec). Tescoma zase nabízí zdravou dózu na vejce, opatřenou datumovkou a řešenou velmi hygienicky, za 309 Kč.
Úložný box na vajíčka Tchibo

Pro skladování ve sklípku nebo jiné chladné místnosti skvěle poslouží i drátěný nebo ratanový košík na vejce.

Jak dlouho vydrží vejce?

Dělat si zásoby vajíček se příliš nevyplácí. Jejich trvanlivost totiž činí cca 28 dní po snesení, přičemž za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší více než 9 dní po snášce. Vajíčka starší 9 dnů je lepší nekonzumovat syrová a používat je pouze k vaření a pečení.

Dělení vajec podle jakosti

  1. Třída EXTRA A: Čerstvá vejce s minimální trvanlivostí 9 dní. Na obalu najdete datum snášky a k němu si přičtěte 9 dnů, abyste získali dobu jejich použitelnosti.
  2. Třída A: Tato vejce vydrží 28 dní po snesení, což si také spočítáte z údajů na obalu, není-li zde přímo uvedena trvanlivost.

Jestliže kupujete vajíčka na farmářských trzích či přímo od majitele slepic, vždy si vyžádejte datum jejich snášky a spotřebujte je do 9 dnů od něj.

Jak poznat, že je vejce čerstvé?

Pokud máte podezření, že vajíčko není čerstvé, ponořte ho do sklenice s vodou. Zůstane-li na dně, je ještě v pořádku, bude-li plavat, může být zkažené. Můžete jej také vyklepnout do skleničky a přičichnout si – zápach je spolehlivým identifikátorem zkaženosti.