Češi kupují méně masa v obchodech, přesto podraží

Prodej masa klesá, důsledky koronakrize pro malá řeznictví ukáže až čas Canva

Přestože jsou obchody otevřené a lidé mohou nakupovat maso běžně bez omezení, řezníci a prodejci mají problém s obvyklým odbytem do restaurací a gastro zařízení. Mohou za to především vládní opatření v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Hrozí zdražování masných výrobků a masa.

Přečtěte si také

Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

„V létě se již blížily prodeje téměř tomu, co bylo loni ve stejném období, ale teď, při druhé vlně koronaviru, se opět prodeje začínají snižovat, a to o 10 až 20 procent,“ uvedl Právu Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Podle něj se v prvním týdnu karantény prodej zvýšil, ale hned poté se ustálil zhruba na 80 procentech běžných čísel. Tento jev je téměř totožný s tím, jak tomu bylo na jaře. I tehdy se lidé zásobili dopředu, aby mohli více vařit doma. 

„Nyní je ale mnohem horší situace s personálem než při jarní vlně. Vidíme to jak u nás v podniku Krásno, tak v naší sesterské společnosti H H. Celou dobu dodržujeme krizový plán, ale je to velmi náročné. Chybí nám spousta pracovníků, protože někteří jsou nemocní a další v karanténě. Nemocnost ve firmách se rapidně zvýšila, stejně tak i délka nemocenské. Lidé už nejsou nemocní dva či tři týdny, ale třeba i více než měsíc,“ řekl Karel Pilčík a dodal, že nyní není vhodné vzhledem k okolnostem maso zlevňovat. „Opatření proti šíření epidemie vše prodražují a firmy to stojí peníze. Spíše předpokládáme, že ceny masa půjdou mírně nahoru."

Podle odborníků hrozí zdražování, menší řeznictví však nesouhlasí a váží si nakupujících zákazníků Canva

Chybí i maso pro domácí mazlíčky

Chybí bourané maso. Úbytek se projevil v prodejnách s barfem, tedy syrovým masem pro domácí zvířata, zejména pro psy. Špatně se shánějí také hovězí a krůtí dršťky, které jsou součástí jídelníčků psů nebo třeba koček. Propad výroby potvrdilo i Řeznictví Kratochvíl z Kamenice u Jihlavy – dokonce o 40 procent. Majitelé firmy se však rozhodli nepříjemné situace využít pro rekonstrukci části podniku. 

Koronavirová krize se dotkla zejména řeznictví, která dodávají maso například do školních jídelen a restaurací. Restaurace nyní maso nenakupují, školní jídelny taktéž ne, a majitelům řeznictví tak nezbývá, než vydržet. Zatím prý plošné zdražování v plánu není – malá řeznictví si chtějí především udržet stávající zákazníky. Vše nicméně závisí na tom, jak se bude vyvíjet situace s koronavirem dál.