Recepty s lilkem, které budou chutnat celé rodině

Lilek je chuťově jemná zelenina, kterou zná jistě každý z nás. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho ale v obchodě raději přehlíží. To je však velká škoda. Lilek je totiž právě tím druhem zeleniny, který lze dochutit prakticky jakýmkoliv oblíbeným kořením a který je možné připravit na desítky způsobů. Můžete ho zapéct, smažit, grilovat, dusit… Možností je nespočet! Inspirujte se několika našimi recepty.

Přečtěte si také

Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor
Na co si dát při nákupu vánočního stromku pozor

Odrůd lilků je celá řada nejrůznějších barev i tvarů. Dostupné jsou dokonce celoročně, takže si je můžete koupit kdykoliv, když na ně dostanete chuť.

Při výběru se ovšem zaměřte především na mladé, malé a pevné plody se zelenou stopkou, které bude stačit doma omýt a nakrájet podle potřeby. Čím starší kus, tím bude pravděpodobně více pomačkaný – a tyto části je nutné odstranit. Zdravý mladý lilek jinak není potřeba loupat a je možné ho skladovat v lednici.

Zdravý zázrak

Lilek jistě potěší všechny příznivce zdravého životního stylu i ty, kteří se snaží zhubnout. Jeho 100 gramů totiž obsahuje jen 24 kcal a je tvořen převážně vodou. Kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminu C, takže příjemně zasytí a doplní hladinu vitaminů. Než se do něj ale pustíte, je potřeba počítat s tím, že ho není dobré jíst v syrovém stavu. Vždy ho musíte alespoň krátce tepelně upravit.

Z lilku lze připravit spoustu lahodných a zdravých pokrmů. Pozor však na smažení! Aby si zachoval své skvělé vlastnosti a nenasál příliš oleje, je lepší ho předem „vypotit“. To provedete tak, že každé jeho kolečko osolíte a necháte chvíli odležet na talířku. Během několika minut se lilek orosí a vy přebytečnou vodu osušíte kuchyňskou utěrkou.

Pojďme podívat na několik zajímavých receptů, které stojí za to vyzkoušet!

Lilek vybírejte podle lesklé a pevné slupky jackmac34 / Pixabay

Jogurtový dip z pečeného lilku

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 4 lžíce bílého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř a chilli
  • olivový olej
  • citronová šťáva na dochucení
  • několik listů petrželky na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím lilek omyjte a na několika místech nakrojte. Trochou oleje ho potřete ze všech stran a na plechu pečte maximálně 20 minut.
  2. Poté jej nechte chvíli vychladnout a odstraňte z něj slupku. Oloupaný lilek společně se zbylými ingrediencemi rozmixujte a podle chuti dosolte.
  3. Dip podávejte zakápnutý olejem s pita chlebem, kukuřičnými nachos nebo opečeným toustovým chlebem.

Základ všech zdravých receptů?

Kupte se slevou Lilek.

Porovnat slevy

Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Ingredience:

  • lilek
  • 3 rajčata
  • 1 mozzarella nebo parmezán
  • 1 stroužek česneku
  • balkánský sýr
  • petrželka, bazalka
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Lilek je nejlepší posypat mořskou solí

Postup:

  1. Rozkrájejte podélně lilek na silnější plátky, které bohatě osolte hrubou solí.
  2. Plátky lilku proložte na kousky nakrájenou mozzarellou a na kolečka pokrájenými rajčaty. Takto připravený jej vložte do pekáčku. Navrch ho můžete pokapat trochou olivového oleje.
  3. Troubu si předehřejte na 180 °C a mezitím nastrouhejte balkánský sýr zvlášť do misky. K sýru přidejte prolisovaný česnek a nahrubo nakrájené bylinky. Vše pečlivě promíchejte a směsí posypte naplněný lilek v pekáčku.
  4. Takto připravený ho pečte 35 minut. Po vytažení z trouby ho ještě zasypte čerstvě nasekanou bazalkou, opepřete a podávejte s pečivem.
Pečený lilek se smetanou a čerstvými bylinkami shokotov / Pixabay

Pečený lilek s granátovým jablkem a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 4 lilky
  • 1–2 stroužky česneku
  • kelímek zakysané smetany
  • granátové jablko
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • sušený tymián a čerstvý kopr na dochucení
  • citronová šťáva

Pohlídejte si granátové jablko v akci

Postup:

  1. Lilky rozkrojte podélně na půl a z vnitřní strany dužinu nakrojte do tvaru kříže – tím se lépe propeče a snadněji přijme chuť koření.
  2. Poloviny lilku naskládejte vedle sebe do pekáčku a pokapejte olivovým olejem. Na závěr je posypte sušeným tymiánem, osolte a opepřete a pečte přibližně 30–40 minut na 180 °C.
  3. Mezitím si připravte koprový dresink. Čerstvý kopr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. V misce ho smíchejte se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a několika kapkami citronové šťávy. Dresink důkladně zamíchejte, osolte a opepřete.
  4. Při podávání teplé lilky dozdobte lžící dresinku a zrníčky z granátového jablka, které celému pokrmu dodají šťavnatou chuť.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz