Recepty s lilkem, které budou chutnat celé rodině

Lilek je chuťově jemná zelenina, kterou zná jistě každý z nás. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho ale v obchodě raději přehlíží. To je však velká škoda. Lilek je totiž právě tím druhem zeleniny, který lze dochutit prakticky jakýmkoliv oblíbeným kořením a který je možné připravit na desítky způsobů. Můžete ho zapéct, smažit, grilovat, dusit… Možností je nespočet! Inspirujte se několika našimi recepty.

Přečtěte si také

Kila nahoře, méně sportu a depresivní nálada. Jak se na Češích podepsal rok koronavirové pandemie?
Kila nahoře, méně sportu a depresivní nálada. Jak se na Češích podepsal rok koronavirové pandemie?

Odrůd lilků je celá řada nejrůznějších barev i tvarů. Dostupné jsou dokonce celoročně, takže si je můžete koupit kdykoliv, když na ně dostanete chuť.

Při výběru se ovšem zaměřte především na mladé, malé a pevné plody se zelenou stopkou, které bude stačit doma omýt a nakrájet podle potřeby. Čím starší kus, tím bude pravděpodobně více pomačkaný – a tyto části je nutné odstranit. Zdravý mladý lilek jinak není potřeba loupat a je možné ho skladovat v lednici.

Zdravý zázrak

Lilek jistě potěší všechny příznivce zdravého životního stylu i ty, kteří se snaží zhubnout. Jeho 100 gramů totiž obsahuje jen 24 kcal a je tvořen převážně vodou. Kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminu C, takže příjemně zasytí a doplní hladinu vitaminů. Než se do něj ale pustíte, je potřeba počítat s tím, že ho není dobré jíst v syrovém stavu. Vždy ho musíte alespoň krátce tepelně upravit.

Z lilku lze připravit spoustu lahodných a zdravých pokrmů. Pozor však na smažení! Aby si zachoval své skvělé vlastnosti a nenasál příliš oleje, je lepší ho předem „vypotit“. To provedete tak, že každé jeho kolečko osolíte a necháte chvíli odležet na talířku. Během několika minut se lilek orosí a vy přebytečnou vodu osušíte kuchyňskou utěrkou.

Pojďme podívat na několik zajímavých receptů, které stojí za to vyzkoušet!

Lilek vybírejte podle lesklé a pevné slupky jackmac34 / Pixabay

Jogurtový dip z pečeného lilku

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 4 lžíce bílého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř a chilli
  • olivový olej
  • citronová šťáva na dochucení
  • několik listů petrželky na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím lilek omyjte a na několika místech nakrojte. Trochou oleje ho potřete ze všech stran a na plechu pečte maximálně 20 minut.
  2. Poté jej nechte chvíli vychladnout a odstraňte z něj slupku. Oloupaný lilek společně se zbylými ingrediencemi rozmixujte a podle chuti dosolte.
  3. Dip podávejte zakápnutý olejem s pita chlebem, kukuřičnými nachos nebo opečeným toustovým chlebem.

Základ všech zdravých receptů?

Kupte se slevou Lilek.

Porovnat slevy

Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Ingredience:

  • lilek
  • 3 rajčata
  • 1 mozzarella nebo parmezán
  • 1 stroužek česneku
  • balkánský sýr
  • petrželka, bazalka
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Lilek je nejlepší posypat mořskou solí

Postup:

  1. Rozkrájejte podélně lilek na silnější plátky, které bohatě osolte hrubou solí.
  2. Plátky lilku proložte na kousky nakrájenou mozzarellou a na kolečka pokrájenými rajčaty. Takto připravený jej vložte do pekáčku. Navrch ho můžete pokapat trochou olivového oleje.
  3. Troubu si předehřejte na 180 °C a mezitím nastrouhejte balkánský sýr zvlášť do misky. K sýru přidejte prolisovaný česnek a nahrubo nakrájené bylinky. Vše pečlivě promíchejte a směsí posypte naplněný lilek v pekáčku.
  4. Takto připravený ho pečte 35 minut. Po vytažení z trouby ho ještě zasypte čerstvě nasekanou bazalkou, opepřete a podávejte s pečivem.
Pečený lilek se smetanou a čerstvými bylinkami shokotov / Pixabay

Pečený lilek s granátovým jablkem a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 4 lilky
  • 1–2 stroužky česneku
  • kelímek zakysané smetany
  • granátové jablko
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • sušený tymián a čerstvý kopr na dochucení
  • citronová šťáva

Pohlídejte si granátové jablko v akci

Postup:

  1. Lilky rozkrojte podélně na půl a z vnitřní strany dužinu nakrojte do tvaru kříže – tím se lépe propeče a snadněji přijme chuť koření.
  2. Poloviny lilku naskládejte vedle sebe do pekáčku a pokapejte olivovým olejem. Na závěr je posypte sušeným tymiánem, osolte a opepřete a pečte přibližně 30–40 minut na 180 °C.
  3. Mezitím si připravte koprový dresink. Čerstvý kopr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. V misce ho smíchejte se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a několika kapkami citronové šťávy. Dresink důkladně zamíchejte, osolte a opepřete.
  4. Při podávání teplé lilky dozdobte lžící dresinku a zrníčky z granátového jablka, které celému pokrmu dodají šťavnatou chuť.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz