Vláda omezila od středy počet zákazníků v obchodech. Otevírací doba se o hodinu prodlužuje

Vláda omezila od středy počet zákazníků v obchodech. Žádá o prodloužení nouzového stavu do 20. 12. Canva

V Česku platí nouzový stav od 5. října a vláda dnes oznámila, že požádá o jeho prodloužení až do 20. prosince. Delší dobu musejí schválit poslanci, kteří o něm rozhodnou na mimořádné schůzi ve čtvrtek. Na dnešní tiskové konferenci zástupci vlády potvrdili, že děti prvních a druhých tříd se vrátí do škol ve středu, zároveň ale omezili počet osob v obchodech, které jsou otevřeny. Po vzoru Polska začne od středy platit pravidlo 1 : 15.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Ministerstvo zdravotnictví v pátek představilo protiepidemický systém (PES). Od pondělí zveřejňuje ministerstvo rizikové skóre, na základě kterého se mohou začít uvolňovat protikoronavirová opatření rozdělená do pěti pásem. V Česku aktuálně platí nejhorší pátý stupeň, ve kterém zároveň PES počítá i s omezením množství lidí v obchodech.

V Česku začne platit omezení v obchodech jako v Polsku a na Slovensku

Vláda dnes odpoledne rozhodla, že od středy 18. listopadu se mění pravidla pro nakupování. Nově v obchodech platí pravidlo 1 : 15. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Je pravda, že jsme se na těch patnácti metrech čtverečních neshodli s Hospodářskou komorou a se Svazem průmyslu a obchodu, hájí restrikci, kterou schválila vláda, vicepremiér Karel Havlíček. „Opatření 1 : 15 metrům čtverečních platí v Polsku a na Slovensku a žádné problémy s omezením počtu lidí v obchodech u našich sousedů nevznikly,“ řekl Havlíček.

Zároveň se prodlouží otevírací doba do 21 hodin, aby odpovídala začátku nočního vycházení.

Vláda také požádá o prodloužení nouzového stavu do 20. prosince. Zatím je schválen do 20. listopadu. Poslanci by měli o žádosti vlády rozhodnout na mimořádné schůzi ve čtvrtek.