Elotes

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
28. března

Není snad nic více mexického než Elotes. Elotes jsou kukuřičné klasy uvařené ve vodě s kořením, bylinkami a solí, potřené citronovou šťávou, majonézou a hojně posypané sýrem a chilli. Tuhle pochoutku si v Mexiku můžete dát v podstatě kdekoli a v kteroukoli noční i denní hodinu. Elotes si nejlépe vychutnáte teplá.

Recept

  • 1

    Nejprve uvařte celé kukuřičné klasy ve vodě s bylinkami (koriandr, petržel, sušený merlík mexický) a s nastrouhanou citronovou kůrou a solí. Sůl ideálně přidávejte až na posledních pět minut varu, aby zrníčka kukuřice příliš neztvrdla.

  • 2

    Pro správnou konzistenci se doporučuje klasy vařit zhruba 30 minut.

  • 3

    Kukuřičné klasy můžete také ogrilovat 10–15 minut. Soustavně je otáčejte, dokud zrna nezměknou a zrnka kukuřice sem tam neztmavnou.

  • 4

    Pro dokonalou chuť je dobré pracovat s kukuřicí hned po vytažení z vody. Proto se v mnoha případech používají tlusté dřevěné špejle, na které se klas napíchne.

  • 5

    Uvařenou kukuřici ihned potřete citronovou šťávou a dle chuti osolte.

  • 6

    Celou kukuřici pomažte majonézou a obalte v nastrouhaném čerstvém sýru cotija. Mexický sýr cotija lze koupit ve specializovaných obchodech nebo nahradit sýrem typu feta, balkánským sýrem či čerstvým kravským tvrdým sýrem.

  • 7

    Následně posypte chilli vločkami nebo mletým chilli. Množství si určuje každý sám podle toho, jak pikantní zvládne.

Zajímavé tipy
  • Pravou mexickou atmosféru doladí ještě to, když si k nim otevřete mexické pivo – Corona nebo třeba Sol.
  • Pokud se vám majonéza v kombinaci se sýrem zdá příliš vydatná, můžete část nahradit například zakysanou smetanou nebo ricottou.
  • Vyzkoušejte také mexické Esquites nebo grliovanou kukuřici s bazalkovým pestem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Elotes? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.