1/0
Není snad nic více mexického než Elotes. Elotes jsou kukuřičné klasy uvařené ve vodě s kořením, bylinkami a solí, potřené citronovou šťávou, majonézou a hojně posypané sýrem a chilli. Tuhle pochoutku si v Mexiku můžete dát v podstatě kdekoli a v kteroukoli noční i denní hodinu. Elotes si nejlépe vychutnáte teplá.
Nejprve uvařte celé kukuřičné klasy ve vodě s bylinkami (koriandr, petržel, sušený merlík mexický) a s nastrouhanou citronovou kůrou a solí. Sůl ideálně přidávejte až na posledních pět minut varu, aby zrníčka kukuřice příliš neztvrdla.
Pro správnou konzistenci se doporučuje klasy vařit zhruba 30 minut.
Kukuřičné klasy můžete také ogrilovat 10–15 minut. Soustavně je otáčejte, dokud zrna nezměknou a zrnka kukuřice sem tam neztmavnou.
Pro dokonalou chuť je dobré pracovat s kukuřicí hned po vytažení z vody. Proto se v mnoha případech používají tlusté dřevěné špejle, na které se klas napíchne.
Uvařenou kukuřici ihned potřete citronovou šťávou a dle chuti osolte.
Celou kukuřici pomažte majonézou a obalte v nastrouhaném čerstvém sýru cotija. Mexický sýr cotija lze koupit ve specializovaných obchodech nebo nahradit sýrem typu feta, balkánským sýrem či čerstvým kravským tvrdým sýrem.
Následně posypte chilli vločkami nebo mletým chilli. Množství si určuje každý sám podle toho, jak pikantní zvládne.
Líbil se vám recept Elotes? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.