Vanilkové rohlíčky

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
9. listopadu 2022
Vanilkové rohlíčky na bílém kulatém talíři. Kolem jsou vánoční ozdoby a sušený plátek pomeranče. Ilustrační foto: Peter Mayer 67 / Shutterstock.com

Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi českým vánočním cukrovím, které by u štědrovečerního stolu určitě nemělo chybět. Na náš recept jsme použili vlašské ořechy, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.

Recept vanilkové rohlíčky vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 60 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1
    Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujeme na hladké a kompaktní těsto.
  • 2
    Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
  • 3
    Pak z něj utvoříme váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujeme stejně velké dílky.
  • 4
    Ty poté rozválíme na válečky, zahneme je do tvaru rohlíčků a pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem při 180 °C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
  • 5
    Vyndáme z trouby, necháme asi 3 minuty odpočinout a pak obalujeme v moučkovém cukru, který smícháme s vanilkovým (po vyndání z trouby jsou rohlíčky velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).
Zajímavé tipy
  • Na přípravu vanilkových rohlíčků používejte výhradně máslo, rostlinné tuky totiž cukroví nedodají typickou máslovou chuť a vůni.
  • Ořechy nebo mandle ještě před mixováním nasucho oprahněte na pánvi nebo v troubě. Rohlíčky tak získají výraznější chuť i vůni. Pozor ale, aby se vám ořechy v troubě nepřipálily.

Líbil se vám recept Vanilkové rohlíčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.