Domácí salko

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
7. prosince 2023
Domácí salko servírované v bílé misce na modré kostkované utěrce Ilustrační foto: AtlasStudio / Shutterstock.com

Domácí salko se hodí do krémů, likérů, k přípravě vánočního cukroví i dalších nejrůznějších druhů sladkostí. Postup na výrobu domácího kondenzovaného mléka je velmi jednoduchý a stačí vám k tomu jen tři ingredience.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Ve vyšším hrnci prohřejeme mléko a přidáme máslo a cukr. Za postupného zahřívání a míchání mléko přivedeme k varu.

  • 2

    Na povrchu se nám postupně vytvoří pěna. Za stálého míchání vaříme zhruba 10 minut do dosažení varu.

  • 3

    Po odstavení hrnce bude salko působit řídce, ale během chladnutí začne houstnout.

  • 4

    Teplé salko přelejeme do čistých sklenic s uzávěrem a vložíme až po hrdlo do hrnce se studenou vodou.

  • 5

    Hotové salko můžeme ihned zpracovat nebo uchovat v lednici pro pozdější použití.

Zajímavé tipy
  • Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání.
  • Pokud chcete kakaové salko, přidejte 20 g holandského kakaa.
  • Cukr můžete nahradit nízkokalorickým sladidlem, například xylitolem nebo erythritolem.
  • Vyzkoušejte také vegan salko z kokosového mléka.

Líbil se vám recept Domácí salko? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.