Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Na talíři naservírovaný Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů Ilustrační foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Ingredience

Čočkový salát

Grilovaný losos

Zálivka

Postup přípravy

Čočkový salát

  • 1
    Propláchneme čočku a zalijeme ji ve velkém hrnci vodou či vývarem. Doplníme bobkovým listem, přidáme tymián a uvedeme k varu. Stáhneme teplotu a čočku uvaříme (zhruba 15–20 minut).
  • 2
    Mezitím si připravíme žampiony. Očistíme je, nakrájíme na plátky a na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova. Za občasného míchání necháme 6–8 minut na středním stupni.
  • 3
    Dále oloupeme česnek, nasekáme ho nahrubo a přimícháme k houbám. Osolíme a 2 minuty opékáme. Poté směs odstavíme.
  • 4
    Zbavíme se přebytečné vody z čočky, vyjmeme bylinky na provonění a vložíme čočku do vhodné mísy. Přidáme k ní houby a malinko zamícháme.

Grilovaný losos

  • 1
    Rozehřejeme gril v troubě na nejvyšší stupeň.
  • 2
    Vezmeme plech a vyložíme ho pečicím papírem.
  • 3
    Rybu mírně osolíme, opepříme a necháme ji grilovat asi 8 minut podle chuti. Maso se během této doby zpevní a lehce zbělá.
  • 4
    Maso na dochucení pokapeme citrónem.

Zálivka

  • 1
    V malé misce promícháme prolisovaný česnek se zbytkem surovin určených na zálivku.
  • 2
    Opět osolíme a opepříme, přelijeme přes půlku salátu a vše zamícháme.
  • 3
    Přidáme zbylou rukolu a navrch položíme grilovaného lososa.
Tip

Ke grilovanému lososu se salátem a čočkou můžeme podávat třeba křupavé bagetky rozpečené v troubě.

Líbil se vám recept Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.