Domácí sushi

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
29. září 2022
Domácí sushi na bílém talíři Kupi.cz

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Postup přípravy

  • 1
    Na podložku položte mořské řasy nori vždy lesklou stranou dolů! Navlhčenou rukou pomalu začněte vrstvit sushi rýži na řasu, rýži roztahujte téměř po celé ploše řasy nori, pouze v horní části nechte cca 2 cm volné na slepení rolky. Rýži moc nestlačujte a snažte se, aby zůstala kyprá.
  • 2
    Na rýži můžete podle chuti nanést jemný proužek wasabi pasty. Na takto připravenou řasu s rýží přidejte další zvolené ingredience. Ukládejte je zhruba do středu rýže.
  • 3
    Pro Maki sushi používejte maximálně 3 ingredience. Například jen samotného lososa nebo tuňáka s okurkou. Nikdy rolky nepřeplňujte, aby šly hezky zabalit a držely svůj tvar. Konec řasy můžete potřít prsty namočenými v rýžovém octu, bude fungovat jako lepidlo, a rolka se uzavře.
  • 4
    Začněte rolovat od kraje s rýží směrem k prázdné, octovým nálevem potřené řase. Nebojte se trochu přitlačit, aby měla rolka pěkný tvar a ingredience držely pohromadě.
  • 5
    Pro úspěšné krájení je předpokladem velmi ostrý nůž. Ideální je speciální japonský kovaný nůž na sushi. Zvládnete to ale i s „obyčejným“ kvalitním kuchyňským nožem.
Zajímavé tipy

V obchodech se dá pořídit SUSHI KIT, tedy balíček, který obsahuje základní suroviny pro přípravu sushi doma.

Líbil se vám recept Domácí sushi? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.