Domácí rohlíky

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Rohlíky na talířku Anna Kolásková

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Odvažte si 400 g hladké mouky a prosejte ji do velké mísy, ve které budete hníst těsto. Stejně tak si připravte 30 g droždí, 50 ml oleje a 250 ml vlažné vody v pokojové teplotě (na prstu vás nesmí ani pálit, ani studit).

  • 2

    Nyní si zadělejte kvásek. Do malé misky dejte 2 lžičky cukru krystal, přidejte 4 lžíce vody (z celkového množství 250 ml) a také 1 lžičku mouky z mísy. Dobře promíchejte a dovnitř rozdrobte droždí. Už nemíchejte, jen zakryjte utěrkou a nechte 5 minut pracovat.

  • 3

    Po 5 minutách by mělo být vidět, že se tvoří kvásek, možná uvidíte malé bublinky. Nyní je čas vypracovat těsto.

  • 4

    Do velké mísy s prosetou moukou udělejte uprostřed důlek a do něj nalijte kvásek, přilijte zbylou vodu v pokojové teplotě (zkontrolujte, že má stále správnou teplotu). Poté přidejte olej a sůl.

  • 5

    Vše dobře promíchejte a těsto zpracujte vařečkou s dírkou, aby se krásně spojilo. Těsto opakovaně nabírejte zespodu mísy, aby se do něj dostal vzduch. Hotové těsto poznáte tak, že bude vláčné, kompaktní a když do něj prstem uděláte důlek, bude se pomalu vracet.

  • 6

    Nyní si připravte velký plech s pečicím papírem a pomoučený vál. Troubu předehřejte na 230 °C, na spodní i horní ohřev.

  • 7

    Těsto vyválejte do tvaru kolečka (asi jako velký talíř) a stejně jako byste krájeli pizzu, rozkrájejte jej na 10 stejných dílů. Těsto by mělo být vysoké zhruba 0,5 cm, ale protože pracuje, bude se vám zvedat.

  • 8

    Každý z 10 dílů srolujte do rohlíku od nejširší části „pizza dílku“ až po nejtenčí část. Poslední pramínek zahněte pod rohlík. Rohlíky lze zatočit nebo nechat rovné.

  • 9

    Takto naskládejte všech 10 rohlíků na plech, zakryjte je utěrkou a nechte ještě 5 až 10 minut kynout podle potřeby.

  • 10

    Poté je potřete vodou (nebo vodou se solí) a posypejte mákem, sezamem či lnem.

  • 11

    Vložte do trouby a pečte na 230 °C zhruba 15 minut. Průběžně je kontrolujte – pokud mají různou velikost, ty menší budou hotové dřív. Upečené rohlíky poznáte podle zlatavé barvy navrchu i zespodu.

  • 12

    Po upečení je můžete opět pokropit troškou vody.

Tip
  • Aby se rohlíky povedly, musí být všechny ingredience v pokojové teplotě. Droždí nemá rádo chlad, mohlo by se tedy studeného oleje či vody „leknout“ a nemuselo by kynout.
  • Pro rychlé kynutí je klíčový lepek, kterého je v klasické hladké mouce nejvíc. Pokud chcete použít špaldovou či jinou celozrnnou mouku, musíte upravit postup i kynutí.
  • Pokud vlastníte elektrického robota, těsto můžete nechat uhníst v něm. Použijte hnětací hák.

Líbil se vám recept Domácí rohlíky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.