Dušená mrkev

Časová náročnost: 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Dušená mrkev servírovaná na bílém talíři Anna Kolásková

Dušená mrkev nemusí vypadat nutně jako ze školní jídelny. V tomto receptu vám ukážeme, jak dušenou mrkev připravit chutně, rychle a zdravě.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Mrkev oloupejte a překrájejte na menší díly (1 mrkev na 4 podélné díly).

  • 2

    Do většího hrnce nalijte asi půl litru vody, ve které rozmíchejte 1 lžíci třtinového cukru. Jakmile bude voda vřelá, vložte špalíčky mrkve. Nechte je změknout – trvá to 5–10 minut podle velikosti.

  • 3

    Připravte si mísu s ledovou vodou a povařenou mrkev rychle zchlaďte. Zachová si barvu, chuť i křupavost.

  • 4

    V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s 1 lžičkou třtinového cukru. Měla by vzniknout směs plná bublinek podobně jako při výrobě karamelu. Do pánve vložte špalíčky mrkve a zprudka opečte 3–5 minut.

  • 5

    Mrkev servírujte ještě horkou se sezamovými semínky a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.

Tip
  • Mrkev vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev.
  • Pokud jste sehnali jen tvrdou mrkev, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).
  • Dušenou mrkev můžete podávat jako přílohu k jakémukoliv pečenému masu s bramborem. Doplní také pečeného lososa s rýží, přidat ji můžete do teplého salátu nebo přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.

Líbil se vám recept Dušená mrkev? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.