Husí kaldoun

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 52 Kč
Redakce Kupi.cz
27. ledna 2023
Husí kaldoun zdobený čerstvou petrželkou, připravený v červeném hrnci. Lamart.cz

Husí kaldoun je druh vývaru, který se připravuje z husího skeletu, drobů, květáku a smetany. Příprava je vcelku jednoduchá, zvládnou ji jistě i začátečníci. Skvěle se hodí k nedělnímu obědu nebo na jinou sváteční příležitost.

Recept husí kaldoun vás vyjde na 13 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 52 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 52 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].
Lamart
Sponzor receptu

Postup přípravy

  • 1

    Husí skelet dejte spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny a cibule do hrnce s rozpáleným olejem a asi 5 minut opékejte dozlatova. Poté zalijte cca 3 litry vody, přidejte koření, osolte a pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar.

  • 2

    Droby uvařte zvlášť doměkka, potom je propláchněte studenou vodou a pokrájejte na kousky.

  • 3

    Máslo rozpusťte v hrnci, vsypte na kousky pokrájený květák a kmín a společně se zbytkem kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky lehce orestujte. Zalijte scezeným husím vývarem a přiveďte k varu. Poté zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a nechte cca půl hodiny provařit.

  • 4

    Zhruba 5 minut před koncem vaření vlijte do polévky smetanu a přidejte pokrájené uvařené droby. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a můžete podávat.

  • 5

    Do polévky při servírování můžete přidat vařené široké nudle a posypat ji sekanou petrželkou.

Zajímavé tipy

Kaldoun můžete připravit také z kachních nebo kuřecích skeletů a drobů.

Líbil se vám recept Husí kaldoun? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.