Smažený sýr

Časová náročnost: 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Smažený sýr s pečenými bramborami a tatarskou omáčkou na bílém talíři Ilustrační foto: Mateusz Gzik / Shutterstock.com

Smažený sýr je oblíbené jídlo většiny Čechů, které si nejlépe vychutnáte s tatarskou omáčkou a hranolky nebo vařeným bramborem. Tuto klasiku můžete ještě vylepšit smažením na přepuštěném másle, které dodá výslednému pokrmu nevšední chuť.

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si rozporcujeme sýr do požadovaného tvaru, někdo má rád trojúhelníky a někdo třeba čtverce.

  • 2

    Připravíme si do mističek vodu, hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku.

  • 3

    Sýr obalíme postupně ve vodě, v hladké mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.

  • 4

    V hlubší pánvi si rozpálíme tuk – správnou teplotu poznáme, když po přidání kapky vody začne prskat. V rozpáleném tuku smažíme sýr z obou stran dozlatova.

  • 5

    Osmažený sýr necháme okapat na mřížce nebo jej zbavíme přebytečného tuku ubrouskem.

  • 6

    Podáváme s hranolky nebo vařeným bramborem a tatarkou. Můžeme ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip
  • Místo přepuštěného másla můžete sýr osmažit i na klasickém rostlinném oleji nebo na sádle.
  • Pokud místo eidamu použijete goudu nebo jiný tučnější sýr, ideálně jej předem zmrazte, aby později na pánvi nevytékal.

Líbil se vám recept Smažený sýr? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.