Perníkové koření

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Ingredience na perníkové koření na tácku, v pozadí pomleté perníkové koření v malé zavařovací sklenici Ilustrační foto: Monika Vychodilova / Shutterstock.com

Vánoční perníkové koření svátečně provoní každou domácnost. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs perníkového koření, čerstvě pomleté nebo nadrcené je totiž voňavější a chutnější. K namletí lze použít ruční mlýnek nebo hmoždíř. A perníkové koření využijete na pečení, do horkých nápojů i pod maso.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Celé koření rozdrťte najemno v hmoždíři nebo v mlýnku. Drťte a melte na co nejjemnější prášek.

  • 2

    Poté smíchejte dohromady všechny čerstvě namleté ingredience.

  • 3

    Hotovou směs perníkového koření skladujte v dobře uzavřené, skleněné nádobě, ideálně z tmavého skla.

Tip
  • Tvrdé celé druhy koření, jako je hřebíček, kardamom, nové koření, skořice apod., můžete před namletím krátce osmahnout na pánvi (po dobu 2–3 minut). Tím se uvolní obsažené esenciální oleje a koření bude aromatičtější. Navíc trochu zkřehne a bude se vám lépe drtit.
  • Vyzkoušejte zpočátku více druhů koření a poté výběr dolaďte dle vlastní chuti.
  • Perníkové koření můžete přidat do svařeného vína, cappuccina nebo latté, také do kaše nebo jogurtu.

Líbil se vám recept Perníkové koření? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat