Dýňový kompot

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Dýňový kompot ve sklenici na utěrce, v pozadí rozpůlená dýně Ilustrační foto: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Připravte si skvělý dýňový kompot z muškátové, máslové dýně nebo Hokkaidó. Zavařená dýně je oblíbenou přílohou třeba k pečenému kuřeti nebo jinému víkendovému obědu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Připravíme si čisté, ideálně i sterilizované skleničky.

  • 2

    Dýni očistíme a vyškrábeme z ní lžící semínka. Dužinu oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  • 3

    Do hrnce si dáme 500–600 ml vody.

  • 4

    Přilijeme šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, ovocný cukr (fruktózu) a mletou skořici (případně 1 svitek celé).

  • 5

    Do tohoto nálevu vložíme nakrájenou dýni.

  • 6

    Vaříme do poloměkka, naplněné skleničky se totiž budou ještě zavařovat.

  • 7

    Do připravených skleniček dáme povařenou dýni a zalijeme nálevem.

  • 8

    Skleničky důkladně uzavřeme a sterilujeme v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.

  • 9

    Kompot uchováváme ve spíži, po otevření pak v lednici a spotřebujeme co nejdříve.

Tip
  • Místo šťávy z čerstvých pomerančů můžeme použít 100% pomerančový nebo ananasový džus.
  • Pokud použijete dýni Hokkaidó, nemusíte ji loupat.
  • Kompot můžete připravit z téměř jakéhokoli druhu dýně kromě špagetové, ta by se po uvaření rozpadala na jednotlivá vlákna.

Líbil se vám recept Dýňový kompot? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.