Holandská omáčka

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Holandská omáčka v bílém, porcelánovém omáčníku. Vedle omáčníku jsou dvě půlky citronu, vejce, koření a máslo. Ilustrační foto: Ildi Papp / Shutterstock.com

Holandská omáčka se skvěle hodí k pokrmům z vajec, například k vejci Benedikt. Můžete ji také podávat k pošírované rybě nebo zelenině. A naprosto výborná je v kombinaci s chřestem.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku přivedeme k varu vodu s octem a drcenými kuličkami pepře.
  • 2
    Snížíme plamen a tekutinu zredukujeme přibližně o jednu třetinu.
  • 3
    Sundáme z ohně a necháme vychladnout.
  • 4
    Zchladlou tekutinu přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme do ní žloutky a směs vyšleháme.
  • 5
    Připravíme si hrnec s vodou a misku na něj položíme.
  • 6
    V takto připravené vodní lázni šleháme směs přibližně 5 minut až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká.
  • 7
    Sundáme misku z vodní lázně a pomalu do ní přiléváme tenkým pramínkem rozpuštěné máslo.
  • 8
    Opět šleháme, až je omáčka hustá a lesklá.
  • 9
    Nakonec do omáčky přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli a můžeme ihned podávat.

Líbil se vám recept Holandská omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.