Domácí salko

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Domácí salko v kulaté, hnědé misce Ilustrační foto: New Africa / Shutterstock.com

Připravte si domácí kondenzované mléko neboli salko. Využijete jej do řady skvělých dezertů nebo během vánočního pečení. A recept je navíc vhodný i pro vegany nebo osoby s alergií na laktózu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    V hrnci smícháme obsah plechovky kokosového mléka s datlovým sirupem.

  • 2

    Přivedeme směs k varu a poté prudce ztlumíme a za stálého míchání necháme ztuhnout.

  • 3

    Odpaří se nám cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu.

  • 4

    Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchováváme v lednici a pracujeme s ním stejně jako s běžným salkem.

Tip

Pokud se vám nepodařilo sehnat datlový sirup, můžete ho nahradit sirupem javorovým, sirupem z agáve, případně medem, ten ovšem není vhodný pro vegany.

Líbil se vám recept Domácí salko? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.