Kapr načerno

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kapr načerno s omáčkou a bramborovými noky, servírovaný na bílém talíři. Anna Kolásková

Kapr načerno je skvělá pochoutka. Největší delikatesa je ale sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu podává. Pojďte si s námi tento zajímavý recept vyzkoušet, určitě si jej zamilujete.

Ingredience

Kapr

Omáčka

Postup přípravy

Kapr

  • 1
    Připravte a omyjte si 4 filety z kapra. Osolte a dejte stranou.
  • 2
    Na másle si osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidejte najemno nakrájenou mrkev, petržel i celer. Smažte zhruba 5 minut.
  • 3
    K zelenině přisypte 1 lžíci cukru krupice a nechte zkaramelizovat.
  • 4
    Přidejte veškeré koření.
  • 5
    Obsah hrnce zalijte 750 ml rybího vývaru nebo vody.
  • 6
    Lehce 5 minut povařte a poté do hrnce přidejte filety z kapra.
  • 7
    Nechte je na mírném plameni vařit 12–15 minut.
  • 8
    V polovině vaření filety obraťte.
  • 9
    Poté filety vyndejte a začněte z vývaru tvořit omáčku.

Omáčka

  • 1
    Do vývaru dejte 4 lžíce švestkových povidel, přidejte černé pivo, mleté vlašské ořechy, strouhaný perník a nechte zvolna rozvařit.
  • 2
    Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji ještě troškou perníku.
  • 3
    Poté omáčku propasírujte a je hotovo.
  • 4
    Kapra před podáváním ohřejte a polijte omáčkou.
  • 5
    Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, klasický knedlík nebo bramborové noky.

Líbil se vám recept Kapr načerno? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat