Vanilkové rohlíčky

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Vanilkové rohlíčky na bílém kulatém talíři. Kolem jsou vánoční ozdoby a sušený plátek pomeranče. Ilustrační foto: Peter Mayer 67 / Shutterstock.com

Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi českým vánočním cukrovím, které by u štědrovečerního stolu určitě nemělo chybět. Na náš recept jsme použili vlašské ořechy, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.

Postup přípravy

  • 1
    Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujeme na hladké a kompaktní těsto.
  • 2
    Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
  • 3
    Pak z něj utvoříme váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujeme stejně velké dílky.
  • 4
    Ty poté rozválíme na válečky, zahneme je do tvaru rohlíčků a pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem při 180 °C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
  • 5
    Vyndáme z trouby, necháme asi 3 minuty odpočinout a pak obalujeme v moučkovém cukru, který smícháme s vanilkovým (po vyndání z trouby jsou rohlíčky velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).
Tip
  • Na přípravu vanilkových rohlíčků používejte výhradně máslo, rostlinné tuky totiž cukroví nedodají typickou máslovou chuť a vůni.
  • Ořechy nebo mandle ještě před mixováním nasucho oprahněte na pánvi nebo v troubě. Rohlíčky tak získají výraznější chuť i vůni. Pozor ale, aby se vám ořechy v troubě nepřipálily.

Líbil se vám recept Vanilkové rohlíčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat